Stress ned: Full fart med fatning

Linn Isaksen 4. juni 2015

Det og skulle ut å fly kan utvilsomt sette ­tålmodigheten på prøve. Men slapp av – det finnes råd!

Del denne artikkelen:

Pinterest

Jeg er en evig ­tidsoptimist. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har spurtet gjennom avgangshallen med hjertet i halsen, vært faretruende nære å ­snuble i mine egne skolisser og sunket svett ned i flysetet, lettet over at jeg rakk det – denne gangen også. Jeg forbanner meg over min usle evne til å legge inn nok tid når jeg skal ut å reise. Hvorfor kan jeg ikke bare stå opp en halvtime tidligere, se til å komme meg ut av døra og spare meg selv for stress? Tenk så deilig det ville vært å ikke engang kjenne antydning til panikk når køen gjennom sikkerhetskontrollen er lang, å kunne kikke og snuse i ro på Duty Free, og sette seg ned på et serveringssted med noe leskende i glasset og bare glede seg til det som venter på den andre siden av flydøra.

Viste du at du til enhver tid kan sjekke hvor lang kø det er i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn, på osl.no/webcamera?

Det å planlegge godt og ­beregne nok tid er ikke bare ­behagelig, men også best for ­helsa. Stress kan få en rekke skadelige følger, som ­hjerte- og karsykdommer på sikt og ­mindre ­alvorlige omgående plager. Forskning viser blant annet at stressede personer har over dobbelt så høy risiko for å bli forkjølet og rammet av ­influensa som ikke-stressede personer – og det er jo nødig noe man vil ha med seg på ferie.

Heldigvis prøver både flyplasser og ­-selskap å legge til rette for at du og jeg skal stresse minst mulig når vi skal ut å reise, og da er det ikke så vanskelig å legge til rette for egen komfort.

Før reisen kan du spare både tid og krefter på å sjekke inn og booke parkering ­online på parkering.osl.no. Sjekker du regler for bagasje og innsjekk og følger anbefalingene til fly-selskapet ditt, kan det også ­spare deg for eventuelle misforståelser som kan koste tid. Og vil du shoppe Duty Free-varer, kan du kikke igjennom sortimentet på dutyfree.no i ­forkant, slik at handlingen går ­raskere.

Viste du at du får opptil 47% rabatt på ­parkering på Oslo Lufthavn hvis du bestiller på nett i forkant, på parkering.osl.no?

På flyplassen gjør du det lurt i å være ute i god tid, samt å ­benytte deg av tilbudene som ­finnes. Oslo ­Lufthavn tilbyr blant annet ­konseptet Felix & Fiona, som skal gi barnefamilier en roligere og mer forutsigbar reise, med blant annet egne, barnevennlige sluser i sikkerhetskontrollen. På utenlandsterminalen finnes dessuten OSL-­Loungen, som er åpen for alle reisende, mot en avgift på 275,-. Her kan du roe ned med en avis, mat eller drikke og benytte møterom. Det er også lagt til rette for mange sitteplasser, arbeids-stasjoner og flere strømuttak rundt om på flyplassen, slik at du kan jobbe eller se en film før avgang.

Viste du at det finnes egne sluser i sikkerhets­kontrollen for barnefamilier? Se etter familieskiltet!

På flyet er det mest ­behagelig å sitte langt fram. Bak i flyet er det mer støy, ettersom lyden fra motoren forplanter seg bakover, kabinpersonalet gjør klart matvognene bakerst, og fordi det som ­regel finnes to toaletter der – og det ­dermed vil være flere som passerer. Og hvis du selv sørger for å ­drikke nok vann, spise sunn mat og fylle håndbagasjen med bekvemmeligheter som musikk, nakkepute og en god bok, øker det utvilsomt sjansen for at du kan dra ut på tur uten å bli stressa og sur!

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: