Storby i småskala

Linn Isaksen 1. april 2016

Kombinasjonen av ruvende skyskrapere og sjarmerende, små nabolag, sport og historie, gjør Boston til det komplette reisemålet for urbane eventyrere.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Boston blir gjerne kalt Amerikas minste storby. I metropolen på USAs østkyst, slynger skyskrapere, historiske bygninger, markedsplasser og brosteinsbelagte gater seg om hverandre, og skaper en kombinasjon av intimitet og puls som resulterer i en helt egen atmosfære. Enten du er interessert i kultur og historie og vil utforske museer og parker til fots, eller er en kresen globetrotter som søker spenning og unike opplevelser, er sjansen stor for at du kommer til å trives her. Med severdigheter som strekker seg fra det eldgamle nabolaget North End, til baseballstadion Fenway Park – hjemmebanen til Red Sox, tilbyr byen noe for enhver. Det er med andre ord mange måter å oppleve Boston på. Her er noen av dem:

Fakta

Boston er hovedstad og den største byen i delstaten Massachusetts i USA. Byen er blant statenes eldste og mest velstående, med en økonomi som baserer seg på utdannelse, helsetjenester, finans og høyteknologi. Boston har rundt 650 000 innbyggere og er et populært besøksmål som trekker over 12 millioner turister i året.

VIA BYENS MATSCENE

«And this is good old Boston, The home of the bean and the cod», sa John Collins Bossidy i 1910. Heldigvis har byen langt mer å vise til i 2016. Fra å være kjent for traust tradisjonsmat og Dunkin’ Donuts, har Boston blitt en av USAs ledende kulinariske byer. Styrket økonomi, ungt talent og levende etniske lokalsamfunn har sørget for å krydre matscenen i «bønnebyen».

Legg for eksempel turen til restauranten Alden & Harlow på Harvard Square, hvor det serveres upretensiøs amerikansk mat på lokale råvarer, men med glimt i øyet. Hva med en grønnkålsalat med pistasjdressing og fennikel? Eller drinken «That’ll do» med tynnribbemarinert whisky, lønnelikør, vermut og absint?

boston-to-artikkelbilder boston-artikkelbilde2

Det er ikke bare New York som kan skryte av å ha en stor park midt i sentrum. Boston Common er byens grønne lunge – og på størrelse med nesten 40 fotballbaner!

PÅ BOSTONS BARER OG FESTER

Historisk sett er Boston kjent for å være et senter for irsk-amerikansk kultur, men byen har mer å by på enn Celtics og barer med navn som Finnegan’s. Likevel er det kanskje en overraskelse at Boston har tatt til seg den ur-tyske oktoberfestfeiringen – og det i stor stil. I begynnelsen av oktober fylles gatene med feststemte folk, og her er det mye å oppleve i mylderet av pretzelspisende amerikanere. Avslutningen på Honk!-paraden på Harvard Square er et must. Her møtes aktivister og radikale utkledde musikanter hvert år for å lage et fargerikt spetakkel når de setter temaer som miljøvern, verdensfred og rasisme på agendaen.

Dersom du foretrekker bar fremfor radikal, kan du oppleve live ompamusikk og utallige typer leskende drikke (mange brygget spesielt for anledningen) i gigantiske telt på bryggeritomten til de lokale håndsverksbryggerne i Harpoon Brewery.

Besøker du Boston om våren eller sommeren, bør du ta turen til en av byens takterrassebarer, hvor du kan nyte fantastisk utsikt og en drink under stjernene. Sjekk ut Atlantic Beer Garden, Whiskey Priest (som tilbyr over 100 whisky-sorter), Rooftop at Revere eller Jerry Remy’s – som ligger like bak Fenway Park og byr på lydene fra stadion imens du ser kampen på en av barens mange TV-skjermer.

Fem fine hotell

1. Lenox Hotel, Back Bay – antikk luksus med historisk sus.

2. XV Beacon, Beacon Hill – moderne boutique-hotell for de ekstra kvalitetsbevisste.

3. Seaport Boston Hotel, Seaport – god standard og flott beliggenhet ved vannet.

4. AirBnB, hele Boston – lev som lokalbefolkningen i en av byens mange utleieleiligheter.

5. HI Boston, Theater District – billig og bra overnatting for den prisbevisste.

GJENNOM HISTORIEN

På late søndager kan en tur til Beacon Hill anbefales. Området har noen av Bostons mest eksklusive adresser og huser blant annet The State House – Beacon Hills eldste bygg, kjent for kuppelen på taket som er dekket av 24 karat gull. Her kan du få guidede turer helt gratis, hvor du både blir fortalt om byggets historie og får se amerikansk politikk “in action”. Etter besøket kan det passe med en ekte amerikansk lunsj. Den stilige dineren The Paramount har fantastiske pannekaker, omeletter, burgere og salater, og fortsetter du ned mot området Back Bay og kafeen Pavement på Boylston Street, kan du runde av ettermiddagen med en varm, perfekt brygget kopp kaffe.

Et annet hett tips for de historieinteresserte, er Freedom Trail – en rute som går gjennom fire kilometer av Bostons bysentrum og inkluderer seksten landemerker som er viktige i byens historie. Videre har Museum of Fine Arts en av de største og mest overveldende kunstsamlingene i USA.

boston-to-artikkelbilder4 boston-to-artikkelbilder2

I Boston finner du både storbyjungel og natur. – Og deilige amerikanske burgere som får tennene til å bade i vann!

PÅ SKOLENE

Ingen tur til Boston er komplett uten å oppleve historiske Harvard. Skolen er den aller eldste for høyere utdanning i USA, og mest sannsynlig også den mest kjente. Det skulle vel bare mangle når alumnen består av navn som John F. Kennedy, Tommy Lee Jones, Bill Gates og Barack Obama. Drøm deg bort imens du spaserer rundt på campus, book deg en gratis studentledet omvisning, eller ta turen innom Harvard Museum of Natural History.

Etter du har sett billedskjønne og ærverdige Harvard, kan vi anbefale å ta turen til Massachusetts Institute of Technology (MIT), som også er en av verdens mest renommerte skoler og hjemmebanen til noen av de glupeste menneskene på planeten. Har du flaks, har skolen kanskje et åpent arrangement, og hvis ikke kan du bli med på en gratis omvisning her også. Er du ung og ønsker den autentiske campusfølelsen, kan det være verdt å vie puben The Muddy Charles et besøk. Den er godt gjemt, på hjørnet av en gammel basketballhall, men få andre steder kan man drikke øl av plastglass imens man lar blikket hvile over vannet og er omringet av fysikere, matematikere og fremtidige nobelprisvinnere. Til nå har faktisk totalt 33 studenter fra Harvard og MIT vunnet nobelpriser!

Fem fine restauranter

1. Ristorate Limoncello, North End – lokal, italiensk restaurant med lave priser og nydelig mat.

2. No. 9 Park, Beacon Hill – lite og hyggelig, med franske og italienske klassikere.

3. Hillstone, Faneuil Hall – kjederestaurant som er kjent for folkelig amerikansk mat, og spesielt god biff.

4. Russell House, Harvard Square – moderne amerikansk kjøkken med kul atmosfære. Føles litt som å sitte i en blanding av en bar og en fancy kolonial fra 30-tallet.

5. Neptune Oyster, North End – high end sea food bar, kjent for sine fantastiske lobster rolls.

FRA TRIBUNEN

For mange er Boston mest kjent for sin enorme kjærlighet til idretten. Sport er en del av folkesjela her, og det er flere måter å oppleve det sporty Boston på, enten du er en fullblods mosjonist eller om ditt forhold til sport primært er knyttet til sofasetet. Om du for eksempel ikke er sprek nok til å løpe verdenskjente Boston Marathon i april, kan du isteden sette snuta mot Fenway Park, Major League Baseballs eldste stadium. Baseballbanen har kapasitet til ”bare” 38 tusen tilskuere, så skulle du være heldig nok til å skaffe deg en billett for å se hjemmelaget Red Sox, får du virkelig oppleve idrettsgleden på kroppen blant kjernefansen og tilhengere fra hele verden.

boston-artikkelbilde

Boston er kjent for sin kjærlighet til idretten generelt, og for Fenway Park spesielt. Når hjemmelaget Red Sox spiller på den digre basseballstadion med plass til 38 000 tilskuere, er stemningen ellevill.

VIA CAMBRIDGE

Cambridge – forstaden som bare er skilt fra Boston sentrum av grenseelven Charles River, er mindre polert enn øvrige Boston, men også mindre preget av turismen. Dette gjenspeiler seg blant annet i innbyggernes åpne og imøtekommende holdning. Her er det dessuten masse liv på kveldstid, i motsetning til Bostons sentrum som slukner like etter arbeidstid.

En semi-skjult perle i Cambridge er The Friendly Toast. – En retro-innredet diner med godt utvalg for kresne gjester, vegetarianere og pannekakeelskere. På kveldstid blir dineren også til en bar, så bruk den gjerne som første stopp på en helaften i området.

Fem fine filmer fra Boston

1. The Departed - Storslagent gangster-drama fra Boston

2. Ted - Mark Wahlberg fester seg gjennom Boston med en hysterisk morsom teddybjørn.

3. Shutter Island - Spennende thriller hvor Leonardo DiCaprio prøver å løse mystiske mord på en psykisk institusjon på en fiktiv øy i Boston Harbor.

4. Fever Pitch - Romantisk komedie i baseball-land med Drew Barrymore og Jimmy Fallon.

5. Legally Blonde - Reese Witherspoon gjør sitt inntog på Harvard i denne klassiske komedien.

MED ITALIENSK VRI

Nabolaget North End kalles gjerne «Little Italy» - og det med god grunn. Traktene er nemlig fremdeles sterkt preget av de italienske immigranter som slo seg ned her rundt århundreskiftet, med et flust av pizza- og pastarestauranter, italiensk arkitektur, smale gater, høy musikk, myldrende stemning og en god dose sjarm og intimitet. I de trange smugene spiller de lokale boccia blant grønnstripete markiser og rustne branntrapper, og dette er et helt annet Boston enn business-strøket i sentrum. Og best av alt: de store turiststrømmene har enda ikke funnet veien hit. Her møter du isteden lokalbefolkningen, som trekker hit for å spise italienske delikatesser som cannelloni og drikke vin. Strødd rundt om i de brosteinsbelagte gatene ligger nemlig over 80 spisesteder, så du vil neppe forlate North End sulten.

Det skorter altså ikke på opplevelser for den eventyrlystne i Boston by, enten du vil ha døsige dager i parken, home-runs som får blodet til å pumpe eller gå på en historisk byvandring i en av Amerikas mest fotgjengervennlige byer. Boston har noe for alle!

Myk landing

Sørg for at du er kvikk og klar når flyet lander med disse små assistentene i håndbagasjen.

​Til Boston direkte fra OSL

To ukentlige avganger med Norwegian fra og med 2. april (7t og 30 min.)

Kilder: Wikipedia, Reiseplaneten.no, Boston.com, VG, Thrillist.com, 10best.com og Peder Bruusgaard.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: