Sommerens vinliste

Thomas Karlsen 4. juni 2015

Havets frukter står på bordet – men hva fyller du glasset med?

Del denne artikkelen:

Pinterest

Det er sommer – eller det er det ifølge kalenderen, i hvert fall – og det betyr at den offisielle rosévinsesongen er over oss. Riktig, denne vinen som aldri passer ellers, men som kommer til sin rett når kvikksølvet begynner å liste seg opp­over gradestokken og hagemøblene graves ut av garasjen. Lenge var rosé­vinen nærmest noe vinprodusentene slo sammen med det de måtte ha for hånden av ymse hvitvin- og rødvinsrester (hvilket er det de fortsatt gjør i Champagne, la det være sagt), men de siste ti årene har dens status skutt til værs, og i dag dyrkes mange druer spesifikt med tanke på rosévinproduksjon.

Rosévinen er, i all korthet, laget på røde druer, og da i hovedsak på druer som Grenache Pinot noir, Syrah eller Zinfandel. Smaken er frisk og ganske syrlig, og ofte med hint av sommerlige frukter og bær; vannmelon, jordbær og bringebær er vanlig. Ulikt rødvinen blir den derimot ikke bedre av å modnes i kalde kjellere – rosévinen er laget for å nytes på stedet, under den stekende solen.

104706352 83311980

Sommer er ikke bare rosévinsesong, det er også den delen av året da du ikke lenger har det samme skrikende behovet for blodige ­biffer og generelt tung mat – på balkongbordet dukker isteden opp lette salater og diverse sjømat. Fisk, krabbe, kreps, hummer og ikke minst reker er en integrert del av sommeren.

Du trår antakelig aldri direkte feil om du skulle velge deg hvitvin til denne ­typen lett sommermat, i alle fall så fremt du går for en tørr – søte hvit­viner passer bedre til kake­stykket etterpå.

Alt dette snakket om vin er muligens dårlig nytt for ølhunder, som generelt foretrekker øl. Uten at de trenger å fortvile: etter hvert fins det et hav av ølsorter å velge imellom, men står det reker og majones på bordet er det neppe en kullsvart, irsk stout du skal kjøle deg ned med. Står det derimot østers på bordet, er den tunge smaken til stout et like godt forslag som noe annet.

Reker går godt sammen med den klassiske pilsen, og det litt lettere og lysere sommerølet står godt til disse behornede skalldyrene. Hummer, dersom du er så heldig å få en av disse servert, fungerer på sin side godt sammen med en India Pale Ale (IPA), da IPA’en står fint til den ganske distinkte hummersaften, mens det til blåskjell passer bedre med en hveteøl.

Eventuelt kan du også droppe alt som kommer med prosent i seg, og gå for eksempelvis eplemost, men da gjerne en av de litt syrligere. Den klassiske butikkeplemosten blir fort hakket for søt og barnebursdpreget, så se heller etter en av de gårdspressede.

Skitt fiske. Og god middag!

Kilder: Vinmonopolet.no, thebeerstore.ca

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: