Skal du kjøpe vin på reisen?

Linn Isaksen 17. august 2015

Vinkelner Dag Einar Jaatun ved Heinemann Duty Free råder deg til hva du bør fylle glasset med i høst.

Del denne artikkelen:

Pinterest

– Det hender jeg må leke litt detektiv, sier Dag Einar Jaatun (45) og smiler lurt. Han er vinkelner og ansatt ved Heinemann Duty Free i ankomsthallen på OSL på tiende året, hvor han er travelt opptatt med å geleide kunder gjennom jungelen av vin- og brennevinsflasker. Og selv om nordmenn stadig reiser mer og derfor også begynner å få mer kunnskap om vin, er det er ikke alle som vet hva de liker. Og det er da det må til, dette detektivarbeidet.– Da prøver jeg gjerne å finne ut hva slags viner de har drukket og likt før. Og hvis de absolutt ikke har en anelse om druer eller vinland, spør jeg hva slags mat de liker og råder dem til å gå for en vin fra samme området. Er du for eksempel glad i den franske geitosten chevrè fra byen Chavignol i Frankrike, er det stor sjanse for at du liker hvitvinen fra naboområdet Sancerre. Foretrekker du grillet kjøtt og barbecue, kan for eksempel en australsk Shiraz eller amerikansk Zinfandel være tingen.

ALLROUNDEREN

La Montesa Crianza Garnacha, Palacios Remondo, 2012 Rioja

– Denne har sval aroma av mørke bær og god friskhet. Den er laget med druen Garnacha fra Rioja og føles ung og elegant. Passer til mat som pizza, pasta, kylling og ost, eller alene.

UNG ELLER GAMMEL, BILLIG ELLER DYR?

For den uerfarne kan vinfaget synes innviklet og overveldende. Det er ulike druer, distrikt og årganger – og lett å falle av lasset nesten før man har begynt. Men for å begynne med det siste, og for å begynne fra scratch: Hva betyr tid når det snakkes om vin?

– Tid betyr modning og utvikling. Men det har ulik betydelse fra vin til vin og fra årgang til årgang. For enkelte viner er ikke tidsaspektet så viktig, mens andre blir mer spennende med tiden, forklarer Jaatun.

– De fleste viner som produseres i dag er laget for å drikkes 1-2 år etter at de kommer på markedet. Disse unge vinene består av mye primærfrukt, og smaker mye bær og er gjerne litt friske. Men så har vi lagringsvinene – som vil utvikle seg og få flere aromaer med tiden. Da skapes flere lag med ulike smaker, gjerne av tørket frukt, krydder, lær og jord.

OSL-EA-Dag-Einar-00011

TIL VILT OG ANNET KJØTT

Rioja Bordón Bodegas Franco-Españolas, Gran Reserva 2006, Rioja

– Denne er fra samme vinregion (Rioja) som allrounderen, men har modnet 6 år ekstra i fat og flaske, og har derfor mer kompleksitet og flere lag med smak som gjør seg godt til kjøtt som biff, lam eller vilt.

Er det slik at en gammel vin er bedre enn en ny?

– Nei, det kommer an på smak og behag og hva du skal drikke vinen til. Selv vinkjennere går gjerne for en ung, fruktig vin til for eksempel pasta og pizza, imens det til en viltmiddag vil være mer interessant med en vin som smaker noe mer enn bare frukt. En moden vin byr på mer komplekse smaker og kan derfor være mer spennende. Hva med prisnivået.

Smaker en dyr vin nødvendigvis bedre enn en ny?

– Eksperter vil nok merke at en dyr vin er av bedre kvalitet, at den er produsert med en annen teknikk enn en masseprodusert billig vin. Men det er jo ytterst få som er eksperter. Enkelte viner blir også dyrere fordi de er blitt etterspurte kultviner, og da gjenspeiles jo ikke prisen nødvendigvis i smaken. I Norge er avgiftsnivået likt for viner til 75 kr som for viner til 150 kr, og dermed vil sistnevnte prisgruppe ha mer av sin pris knyttet til produksjonen – og kan derfor være av høyere kvalitet.

KOSEVIN TIL DESSERT

Graham’s 20 Year Old Tawny Port

– Denne balanserte og elegante portvinen varmer godt om høsten. Den er ikke bare søt og klissete som mange unge portviner, men har også en del modne aromaer av tørket frukt, nøtter, rosiner og fiken. God til sjokolade, kaker, salte oster eller alene.

MØRKERE TIDER

Nå som høsten står for døren, skrus gjerne korken igjen på rosé- og hvitvinsflaskene rundt om i det ganske land, og på bordet stilles isteden mørkere væske. – På denne tiden av året er det deilig å gå tilbake til gode rødviner. Kanskje en bløt og fruktig til ost og kos, eller en elegant og moden vin fra Rhonedalen i Frankrike til viltmiddagen, tipser Einar. – Jeg vil også anbefale et glass portvin foran peisen. Portvinen blir gjerne sett på som noe litt gammeldags som kun gamle tanter drikker. Det er litt synd, for portvin er en undervurdert og varmende drikk som gjerne faller i smak – bare man finner en i den stilen man liker.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: