Se lyset i Alta

Linn Isaksen 2. januar 2017

Vil du se nordlyset, er det til Alta du skal dra.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Er du ute etter et vintereventyr, bør du vende snuta mot Alta – Finnmarks største by, beliggende helt nord i Norge. Her er nemlig alt lagt til rette for arktiske opplevelser av både estetisk-, actionfylt- og unik art, rammet inn av hvite snøfonner, frisk luft og en mørk og magisk himmel.

Grunnen til at så mange besøkende tar turen til Alta om vinteren, er først og fremst nordlyset. Det er nemlig få steder sjansen for å oppleve det spektakulære lyset er så stor som her. Alta ligger til slik at nordlysovalen (som er det området i atmosfæren der nordlyset forekommer) så å si alltid befinner seg rett over byen, og i tillegg sørger det stabile klimaet her for mange kalde, skyfrie dager som gir god sikt opp mot himmelen. 

Legg til at Alta også kan skilte med gode forhold for en rekke friluftsaktiviteter, et luksushotell laget av snø og is, og helleristninger oppført på UNESCOs verdensarvliste, og eventyret er så godt som komplett.

Alta

Alta er en kommune og by i fylket Finnmark i Nord-Norge, med rundt 20.000 innbyggere. Siden Alta fikk bystatus i 2000, har den hatt tilnavnet «Nordlysbyen». Verdens første nordlysobservatorium ble bygget her på slutten av 1800-tallet, og byen har en svært sentral plass i utvikling av kunnskap om fenomenet. Alta har et godt klima, med lite nedbør og relativt milde vintre.

Dog Sledding Finnmark 072009 99 0256

Den som ønsker litt drahjelp kan ta en hundespannstur gjennom det hvite landskapet.

JAKTEN PÅ LYSET

Mange har sett bilder og hørt historier om det spektakulære lyset som glir som et slør over polarhimmelen på mørke vinternetter, men hvor kommer det fra, egentlig? 

Nordlys er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt og energirike partikler blir slynget fra sola mot jorda. Det oppstår når elektroner og protoner kolliderer med gassene i den øvre polare atmosfæren, mellom 80 og 640 kilometer over jordoverflaten. Gassen blir da tilført energi som sendes ut igjen i form av lys, og fargen på lyset avhenger av hvilken gass partiklene treffer, og på hvilken høyde de treffer den. Når partiklene kolliderer med oksygen på mellom 120-180 kilometer, blir lyset grønt, imens det blir blått og fiolett når partiklene treffer nitrogen på under 120 kilometer. 

For at du skal slippe å snøre på deg vinterstøvlene og gå ut å jakte på lyset på egen hånd, arrangerer flere turoperatører i Alta ulike nordlysutflukter. Foretrekker du å ferdes med minibuss, kan du melde deg på en 4-6 timers tur hvor du blir hentet og fraktet til og fra hotellet og utstyrt med varme klær, snacks og kakao, før erfarne guider tar deg med på jakt. Guidene bistår deg også i hvordan du best fanger nordlyset med kamera, og tilbyr deg i tillegg sine egne, proffe bilder i etterkant. Vil du isteden kombinere nordlysjakten med en tur med hundespann (hvor du står eller sitter i en slede og dras av en gjeng trekkhunder), finnes det flere muligheter for det også. Her kan du enten bli med på en kveldstur med operatøren GLØD Explorer – som frister med en fartsfylt eventyrferd gjennom snødekt furuskog, eller legge ut på en ekspedisjon over Finnmarksvidda over tre dager, hvor to overnattinger på fjellstue inngår. Er du nysgjerrig på den samiske kulturen, kan du dessuten kombinere nordlyset med samiske opplevelser. Da får du kjøre din egen reinslede, høre historier og joik, og avslutte kvelden i en lavvo der det serveres kaffe og snacks. 

3 fine spisesteder

Restaurant Laksestua: Restaurant tilknyttet ishotellet Sorrisniva, som serverer deilig mat laget på lokale råvarer fra Finnmark. Kun åpen ved forhåndsbestilling. sorrisniva.no 

Restaurant Alta: Moderne restaurant på Scandic Alta i sentrum, som serverer både lunsj og middag. scandichotels.no

Restaurant Haldde: Restaurant på Thon Hotel Vica som byr på vellaget mat fra à la carte-meny. thonhotels.com

Walking By The Altafjord Finnmark 072009 99 0283 Couple In A Lavvo Finnmark 072009 99 0270

Ingenting kan sammenlignes med kos ved bålet etter en lang dag utendørs.

UT PÅ TUR MED TRUGER ELLER SLEDE

Som nevnt finnes det flere gode grunner til å besøke Alta enn nordlyset, og en av dem er den flotte naturen. Alta ligger innerst i Altafjorden, og består av både skog, vidde, kyst- og fjellandskap, og er dermed et yndet sted for friluftsaktiviteter. 

Vil du ut på tur, har du mange muligheter. Det arrangeres både samiske «reinraid»-turer og hundespanns-utflukter uten nordlyset i fokus, enten du vil trekkes over hvitlagt mark i et par timer eller i et par dager. For barnefamilier er det også mulig å dra på en kombinert hunde- og aketur. Da frakter en gjeng glade Alaska husky-hunder dere gjennom landskapet og til en av Altas fineste akebakker, hvor det akes og lekes før det er duket for lunsj rundt bålet. Større barn kan dessuten få styre sin egen barneslede om de vil. 
Alta Canyon – som er Nord-Europas største canyon, er også verdt et besøk. Her kan dere beskue det ti kilometer lange elvegjelet Sautso, som har en dybde på 300-420 meter. Merk deg at du kun kommer helt opp til demningen og kraftverket hvis du har med deg en guide – noe Alta turistinformasjon gledelig hjelper deg med. 

Flere operatører, deriblant GLØD Explorer, arrangerer også trugeturer. Truger – som er et fottøy som egner seg for å gå på snøflaten – gjør det mulig å ta beina fatt selv om bakken er dekket av et tykt lag med snø, og det åpner for flotte muligheter i Alta på vinterstid. For eksempel kan du bli med på en tretimers tur hvor dere får oppleve den arktiske naturen på nært hold, kikker etter elgespor, og samles rundt bålet for noe varmt i koppen. GLØD arrangerer også en litt lenger tur, der man i tillegg får prøve seg på isfiske og spise lunsj i en samisk lavvo. 
Er du gira på et mer fartsfylt eventyr, kan snøscootersafari være tingen. Da er dere gjerne ute i flere dager og overnatter i lavvo-camper og på fjellstuer. Det å fyke over vidda, omgitt av bølgende, hvitt terreng og med frisk luft rivende i nesa, er virkelig en uforglemmelig opplevelse!

Se bra ut

Sørg for super sikt i bakken med siste skrik på skibrillefronten.

SPENNENDE SEVERDIGHETER

Det er ikke bare ute i naturen du kan sikre deg fine minner i Alta. – Det finnes ting du bør se under tak også. Blant annet er en tur til Nordlyskatedralen et must! Katedralen ble åpnet i Alta sentrum i 2013, og er nå både et landemerke, en turistattraksjon og kulturarena. Arkitektkontoret Link i Stavanger som står bak utformingen, lot seg inspirere av nordlyset da de skapte det spiralformede tårnet som svinger seg 47 meter opp mot himmelen. På innsiden er katedralen utsmykket av den danske kunstneren Peter Brandes, med blant annet en alterfigur på 4,5 tonn og liturgiske møbler. I tillegg til å være et fascinerende skue, er også Nordlyskatedralen en kulturarena for konserter og arrangement, og våren 2017 åpner det dessuten en nordlysattraksjon i underetasjen. 

Den kulturinteresserte bør også vie Alta Museum et besøk. Museet sitter på Nord-Europas største og rikeste helleristningsfelt, som er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Her kan du gå på tilrettelagte stier rundt helleristningsfeltet og betrakte både bergkunst som er opp til 7000 år gamle og den storslåtte utsikten over Altafjorden. Og inne på museet står permanente utstillinger om blant annet nordlyset, Finnmarks natur, sportsfiske i Altaelva og den kjente skihopperen Bjørn Wirkola.

Tips!

Besøker du Alta om sommeren, kan du oppleve en annen form for lys, nemlig midnattssola – noe som innebærer at sola er synlig i alle døgnets timer.

Sorrisniva Igloo Hotel Finnmark 072009 99 0316 Igloo Hotel Sorrisniva 062016 99 0037

Sorrisniva er Norges største og verdens nordligste ishotell, og ligger i idylliske omgivelser ved bredden av Altaelva.

SOV SOM EN ISDRONNING

Så, hvor skal du søke ly for natta når du besøker Alta? Vil du gjøre det arktiske eventyret komplett, bør du sjekke inn på Sorrisniva Igloo Hotel – et luksushotell som åpner dørene i januar hvert år, og smelter igjen om våren. Her er nemlig alt laget av snø og is – eksteriøret, rommene, sengene – og selv glassene i baren! Hotellet har 30 gjesterom, isbar og iskapell, og er dekorert med isskulpturer som sammen med den hvite snøen danner en eventyrlig stemning. Temperaturen inne i igloen ligger på mellom 4 og 7 minusgrader, og takket være madrasser dekket av reinsdyrskinn og varme soveposer som tåler ned til 30 minus, trenger du ikke å bekymre deg for å fryse. Den friske lufta sørger dessuten for at du sover som en stein i maaange timer! (Ved siden av ishotellet ligger et moderne servicebygg med restaurant, garderobe, toalett, dusj og sauna, så du kan alltids ta en tur inn hit hvis du blir kald på tærne.) Her får dere garantert en eksotisk opplevelse i hvitt! 

Foretrekker du å tilbringe nettene på mer tradisjonelt vis, er det selvsagt mulig også. På koselige Altafjord Gjestegaard & Spa, bor du på deilige rom og har tilgang til gode matopplevelser, en stemningsfylt pub og et varmende massasjebad. Her er alt lagt til rette for at du skal finne roen og bare kose deg! En elegant og fredelig atmosfære får du også på Stengelsengården – en av tre fiskegårder beliggende langs Altaelva, og den eneste med veiforbindelse. Gården har ti gjesterom, og felles romslig spisestue, peisestue og badstue.

Tips!

Visitalta.no og Visitnorway.no er nyttige nettsteder for deg som planlegger en tur til Alta.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: