Reiseguide: Zürichs hemmeligheter

Thomas Karlsen 17. august 2015

Bak høyhusene er Zürich mer enn glass og stål. Bli med inn i den Sveitsiske byens alternative og vidunderlig rare univers.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Sveits, dette litt inneklemte landet mellom fjellene, der de snakker tre og fire språk og gjerne enda flere enn det, gitt strømmen av money-shufflers og lobbyister som kontinuerlig sluses inn og ut av flyplassene i Genève og Zürich. Landet der lufta virker litt renere, gatene litt nøyere feiet, og togene litt mer i rute.

Kanskje høres det sterilt ut; nærmest ensformig, monotont og uten koloritt, litt som å legge høstens langweekend til Rikshospitalet. Det er nødvendigvis ikke slik – akkurat som i Genève, landets andre metropol, har de store finansselskapene og bankene i Zürich lagt seg i en liten lomme av byen. En ganske påtrengende og iøynefallende lomme av glass og stål og betong som umiddelbart kan fortone seg lite innbydende for turister på gjennomreise, men som også innebærer at resten av byen gjør sitt ytterste for å dempe inntrykket av kald, kjønnsløs flytting av kapital. Visste du for eksempel at Zürich hver sommer arrangerer Europas største utendørs technoparty - Street Parade, med mer enn én million feststemte deltakere? Eller at byen på 1930-tallet var fødested for den underlige og temmelig outrerte Dada-bevegelsen? At byen har like mange offentlige bad som Istanbul, eller at Zürich-sjøen er en av de beste i Europa for bading?

GettyImages-103871558

STEDER Å SE, STEDER Å SVØMME

Nå er for så vidt badesesongen på hell, men sveitsere er i så måte ikke veldig ulike nordmenn – sitter ikke inne når solen kommer fram. Skulle en varm sensommersk fønvind rulle inn over Alpene trekker byens innbyggere mot Zürich-sjøen eller Limmatelven. Med 25 offentlige såkalte badis spredt nedover sjø-og elvebankene fins det rom for alle– Flussbad Oberer Leten fungerer som nedkjøling for de unge og hippe, mens den eldre, mer verdige garde heller sogner mot Frauenbadi, byens fin de siecle-elegante kvinnebasseng siden 1888.

TENK SMÅTT

Å pakke lett er ikke nødvendigvis så … lett. Heldigvis har butikkene på Oslo Lufthavn det du trenger – i praktiske reisestørrelser.

Kanskje er det likevel et bitende drag i luften som gjør at du heller ønsker å oppholde deg innendørs? Noe Louvre eller Uffizi har ikke byen å vise til, men gallerientusiaster skal likevel oppsøke Zürichs Kunsthaus, som huser verk av Rodin, Turner, Monet, Manet, van Gogh, Picasso, Matisse og vår egen Edvard Munch, så vel som mye samtidskunst. Et annet og hakket mer rebelsk alternativ kan være byens besnærende Kriminalmuseum – blant annet har det en fast utstilling viet diverse sprengte pengehvelv, skjenket museet av byens banker. Enda rarere vil du sannsynlig komme til å finne Moulage-museet, del av byens universitetssykehus, hvis samling går tilbake til 1917 og inkluderer voksdukkekopier av diverse hudsykdommer og kroppsdeler.

GettyImages-140502897

Zürich har en historisk hang til alt som er rart og underlig – på begynnelsen av 1920-tallet ble byen kunstverdenens episenter, da Dadaistene brøt overflaten med sin totalfornektelse av alt som kunne minne om logikk og årsakssammenhenger, og heller ønsket å feire kulturelt kaos og anarki. Dadaistene holdt hoff på Cabaret Voltaire, i hjertet av Niederdorf, gamlebyen i Zürich. I dag er Cabaret Voltaire hjem for et av landets fremste samtidsmuseer, og med en egen butikk det er obligatorisk å stikke nesen innom – gjennom årene har den ført alt fra design-svineinfluensa-masker til Dada-strykejern.

GettyImages-84428839 GettyImages-140502737

INDUSTRIVRI

Zurich er en by der pengene yngler, og med penger kommer som kjent en ganske høyttravende livsstil. Resultatet er at Zürich er en by med et imponerende antall Michelin-stjerner. Og ja, selvsagt må du spise fondue, denne sveitsiske ostegrytespesialiteten, men etter hvert vil du kanskje utfordre smaksløkene litt mer – styr i så fall mot den tostjernede restauranten på hotellet Dolder Grand, eller Clouds, som med sin beliggenhet høyt til værs i et av indre bys mange tårn har en utsikt få kan konkurrere med. Ønsker du derimot å se ingenting bør du sjekke ut Blinde Kuh, verdens første restaurant i komplett mørke. Restauranten var opprinnelig ment å tilby jobb til blinde og svaksynte, men er nå en gourmetrestaurant med en førsteklasses meny – som du ikke får lese.

Om du fortsatt skulle være av den oppfatning at Zürich er et kjedelig sted – styr mot barene. Det mest trendy området er det tidligere industriområdet Züri-West, hvor noen av byens mest glitrende vannhull ligger vegg i vegg i det som en gang var mekaniske verksted og fabrikker. Tenk Günerløkka eller New Yorks Meatpacking District – med en sveitsisk vri.

Til Zürich direkte fra OSL

Opptil to daglige avganger med SWISS og seks ukentlige avganger med SAS (2 timer og 20 min.)

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: