Reiseguide: Istanbul

Alexander Stenerud 4. juni 2015

Istanbul er byen grekerne, romerne og perserne kjempet om i årtusener. Når du er framme forstår du hvorfor.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Byer våkner til liv, lukten av asfalt vekker barndomsminner og tøysko erstatter vinterstøvlene i en manifestasjon på at vinteren er over. Våren er høytid for nye turistopplevelser, og nordmenn flykter i flokk til destinasjoner som Paris, ­Berlin og London for å ta årstiden på forskudd. Lar du imidlertid flyet ta deg en time lenger, bort fra de nære og kjære destinasjonene, kan du bli kjent med et annet unikt paradis. «Hvis man kun fikk ett øyekast på verden, burde man stirre på Istanbul», sa dikteren Alphonse de Lamartine, og det med god grunn. Få byer har mer å by på enn den tyrkiske verdensmetropolen.

Istanbul er en megaby – den største i Tyrkia – med 13 millioner innbyggere.

OPP I TÅRN, UT PÅ VANNET

Istanbul er byen der kontrastene kolliderer i et vakkert kaos. Med én fot i Europa, én i Asia, og utallige lag med historie fra ulike epoker, møter årelange og dype tradisjoner en moderne og urban tilværelse. Utstyrt med et par sko (og kanskje et fotoapparat) har man alt man behøver for å ta et dykk inn i byens indre.

Noen vil ha det til at Istanbul er den magiske historieboken som med ett blir levende idet man ankommer byen. Andre ­mener det er den viktigste arkitektoniske perlen i Europa. Enkelte fremhever mat, spa og utelivet. Det som i alle fall er sikkert, er at man ikke trenger å være historie­fanatiker eller arkitekturnerd for å la seg fascinere av de enorme historiene som gjemmer seg i byens vakre bygg og gater, hvor hvert hjørne byr på nye inntrykk og opplevelser.

Reisebaggen

Kjøp med deg litt Baklava, Kunefe eller kanskje litt turkish delight fra en av de utallige lokale forretningene, før du lar tøyskoene ta deg opp trappene til Galata-­tårnet. Med 360 grader panoramautsikt over byen er du garantert en nær åndelig opplevelse. Skulle du trenge mer energi kan du med fordel unngå en overpriset restaurant i tårnet, og heller la deg friste av de utallige autentiske spisestedene i de koselige ­gatene rundt tårnet i Galata. Eller hva med et glass tyrkisk øl på en av ­terasse-restaurantene? Trask deretter ned til ett av de mange cruisene som tar deg ­gjennom Bosporus, sjøstripen som skiller den europeiske og asiatiske delen av byen. Synet av Istanbul sett fra siden er unikt.

Byen strekker seg i et 10-20 ­kilometer bredt og 60-70 kilomter langt belte langs nordkysten av Marmarahavet, og bybebyggelsen strekker seg nordover på begge siden av Bosporos (stredet som deler den europeiske og den asiatiske delen av Tyrkia), nesten helt ned til Svartehavet.

Slideshow86747846

Tilbake i byen kan du la deg fortrylle av utrolige Hagia Sophia, et av de største arkitektoniske verkene i verden. Siden bygget ble reist i år 537, har det gått fra å være kirke til å bli moské, for deretter å bli museum. Spaser videre til Basilikacisternen beliggende under bakkenivå i bykjernen. Cisternen fra 500-tallet var opprinnelig ment å skulle samle og holde på regnvann, og med dempet belysning, lav klassisk musikk og lyden av dryppende vann i bakgrunnen er det vanskelig å ikke la seg fortrylle av den romantiske – og for noen skumle – atmosfæren.

BILLIG BAZAAR

Istanbul var silkerutens endestasjon mellom Europa og Asia, og handelens røtter i byen er tydelig idet man entrer Grand Bazaar. Skriker shoppinglysten bør du ta turen til det som er verdens største marked, med utrolige 55 000 kvadratmeter, 5 000 butikker, 60 restauranter og 12 moskeer. Her kan du kjøpe det du måtte ønske, men husk å ikke betale full pris. Pruting kommer på kjøpet enten man ser etter klær, tepper, smykker eller skinn. Det kan også være en fordel å huske på hvor man kom inn, hvis ikke vil du ikke være den første til å gå deg vill blant de tusenvis av bodene.

Reisebaggen

Fra OSL

Ønsker du å besøke Istanbul denne våren eller sommeren?

Turkish Airlines har 18 ukentlige avganger til ­Istanbul. Fra 15.05 flyr Pegasus Airlines til Istanbul 4 ganger i uken. Norwegian flyr i perioden 22.06-14.08 to ganger i uken til byen.

Å skulle ta innover seg Istanbul er som å spise et mektig måltid, og man behøver tid til å fordøye alle inntrykkene. Ta en kopp Chai, eple-te eller tyrkisk kaffe på kafé mens du betrakter det enorme mangfoldet som utgjør byens befolkning, og hør Muezzinene som om hverandre roper inn til bønn i moskéene.

Slideshow4353456

Skulle kroppen søke noe enda mer avslappende, kan du ta turen til ett av byens mange tyrkiske bad, kalt hamam. Spesielt Ayasofya Hürrem Sultan Hamam på Sultanhamet-plassen kan anbefales, som ett av de vakreste i byen.

Og når mørket legger seg over byen er det på tide å forsyne seg av den fantastiske blandingen av Middelhavet, Arabia, Orienten, Kina, Frankrike, Midtøsten og Afrika som det tyrkiske kjøkkenet byr på. Deretter kan du nyte show og forestillinger av alle slag. For reisende uten barn kan nattlivet beskrives med ett ord: overlegent.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: