Reiseguide: 10 grønne gryter

4. juni 2015

Vil du både ha pulserende storbyliv og avslappende naturopplevelser på ferie? Her er byene for deg som vil ha i pose og sekk.

Del denne artikkelen:

Pinterest

1: POMP OG PRAKT I PRAHA

Tsjekkias hovedstad er spekket av flotte parker hvor man kan nyte et stille øyeblikk, og midt i sentrum finner du en av de vakreste; Fransiscan Garden.

Slideshow 8

Ta deg dit gjennom Jungmann Square eller en av passasjene fra Wenceslas Square og Vodickova Street, og nyt en lang lunsj på en av parkens mange benker. Fansiscan Garden ble etablert i 1357, i forbindelse med etableringen av «Church of Our Lady of the Snows», og en bedre utsikt til et av Prahas minnesmerker finnes neppe.

2: ELDORADO I ABERDEEN

Duthie Park er navnet på de 44 målene i Skotske Aberdeen som ble gitt i gave til Lady Elisabeth Duthie of Ruthrieston i 1880.

10-Aberdeenb-Getty

Tre år senere bleden åpnet for offentligheten. Park-eldoradoet er internasjonalt kjent for sine vakre planter, fontener og statuer. En tur inn til en av Europas største vinterhager, David Welch Winter Gardens, anbefales også. Og tar du turen hit, må du definitivt sjekke ut parfymeavdelingen!

3: MADRID RIO

I januar 2008 ble Madrid Rio-prosjektet presentert av daværende borgermester Alberto Ruíz Gallardón, og selv ikke den ivrigste parkfantast vil bli skuffet over Madrid Rio.

10-MadridRio-Getty

Den 820 hektar store og urbane parken langs Manzanares-elven. Til tross for at nærmeste strandlinje ligger 350 kilometer unna, kan man nyte strandlivet her. Madrid Rio har nemlig tatt saken i egne hender og laget en urban strand midt i byen.

4: STORSLÅTT I SAN FRANSISCO

Alt i USA er større enn her hjemme, og Golden Gate Park i San Fransisco er Frognerparken på steroider.

10-SanFransico-Getty

Med sine 1017 mål er det få grøntarealer som kan konkurrere med parkens mange og vakre hager, lekeplasser, innsjøer, monumenter og pikniksteder. Skulle du fremdeles være sulten på inntrykk etter at matpakken er fortært, anbefales California Academy of Sciences som ligger i parken, for et unikt innblikk i naturens mange hemmeligheter er garantert.

5: STRANDSNACK I LOFOTEN

Hvor enn du befinner deg i Lofoten er naturen slående vakker, og det eneste man egentlig behøver å gjøre er å slå øynene opp.

10-Hauklandstranda-Getty

Likevel er det noen steder som er enda finere enn andre. Ta med deg en kopp kaffe og litt mat og vandre langs Hauklandstranden. Stranden er kåret til Norges vakreste, og med sitt glassklare vann innrammet i fjelltopper, er det få steder nisten kan suppleres av bedre utsikt.

6: DAFF I DUBAI

Få steder har et mer hektisk tempo enn jetset-byen Dubai.

10-DaffSafaParkDubai-Getty

Blir du sliten er det heldigvis bare å rømme fra byens tjas og mas noen timer, til fantastiske Safa Park. Med 150 mål midt i byen, 16 924 typer trær og busker, 200 fuglearter og tre elver, er parken er opplevelse i seg selv. Gå opp til en av parkens topper og la øynene hvile på heseblesende joggere, imens du selv nyter ferielivet til fulle.

7: LISBOAS LUNGE

Parque das Nações er stedet du besøker hvis du vil ta seg en spasertur utenom det vanlige.

10-NaçõesLisboa-Getty

Området ble utviklet i forbindelse med at byen ble valgt til World Exhibition i 1998, og står i dag som en manifestasjon på samtiden i Lisboa. Gå langs den nye marinaen før du lar deg fascinere av et av verdens største akvarium; Lisbon Oceanarium.

8: NASJONALPARKEN I ATHEN

«It remains in my memory like no other park I have known. It is the quintessence of a park, the thing one feels sometimes in looking at a canvas or dreaming of a place one would like to be in and never finds.»

10-AthenPark-Getty

Henry Miller var ikke beskjeden da han i 1939 beskrev det som i dag er nasjonalparken i Aten. Plassert bak det greske regjeringsbygget, kan du ta en pause fra sola i skyggen, lukte på blomstene og rett og slett bare ta innover deg den idylliske atmosfæren.

9: ROMANTISK I BANGKOK

Etter noen dager trålende blant med templer og kjøpesentre i Bangkok, er det stor sannsynlighet for at behovet for et pust i bakken melde seg.

10-KingRamaBakok-Getty

Kong Rama IX Park er et selvsagt alternativ i så måte. For den symbolske prisen av 10 baht får du tilgang til paradis. I den internasjonale hagen viser syv land frem sitt landskap, og den botaniske hagen er også et vakkert skue. Som prikken over i-en kan du kjøpe deg en is i en av de mange bodene, før du glir ut i dammen i en svaneformet båt.

10: HELSINKIS INDREFILET

Innrammet i både sjø og natur er Helsinki en grønn by med et yrende parkliv.

10-alppipuisto

Parker og grønne områder utgjør faktisk en tredel av hele den finske hovedstaden! Er du ute etter indrefileten anbefales Alppipuisto Park, med deilige gressflater, flotte fontener og unik atmosfære. Det er også stor sannsynlighet for at du får med deg et og annet kulturelt innslag imens du nyter medbrakt mat og drikke.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: