Oppskriften på suksess

Linn Isaksen 1. november 2016

Møt kvinnen bak vinnermiddagene på tusenvis av norske kjøkkenbord!

Del denne artikkelen:

Pinterest

Trine Sandberg (52)

er kokebokforfatter og Norges mest populære matblogger. Hun er utdannet jurist, men har siden 2014 jobbet med matformidling på heltid. På Trinesmatblogg.no deler hun oppskrifter på retter til både hverdag og fest, som hver uke slukes av 250.000 lesere. I 2014 fikk hun utnevnelsen «Årets matblogger», og de to kokebøkene Trines mat (2013) og Trines mat 2 (2015) selger som varmt hvetebrød. La deg friste på bloggen, eller ved å følge Trine på Instagram: @trinesmatblogg og via YouTube-kanalen Trines mat.

Det er ikke sikkert du drar kjensel på verken fjeset eller navnet hennes. Allikevel er Trine Sandberg (52) fra Lørenskog Norges største matblogger, med like mange daglige lesere som Sophie Elise. På Trinesmatblogg.no fôrer hun det ganske land med gode, enkle oppskrifter som er overkommelige selv for småbarnsforeldre som må klemme inn en næringsrik middag mellom henting i barnehagen og leggetid, og for den unge, uerfarne fyren som vil imponere en date med noe annet enn Grandiosa. At det ble sånn, er egentlig en tilfeldighet. Trine Sandberg hadde ingen ambisjon om å bli toppblogger, og langt mindre et ønske om å stikke hodet frem. Hun var bare en vanlig, stresset småbarnsmor som jobbet som jurist i Utdanningsdirektoratet og som var litt over snittet glad i å lage mat, da hun en dag i 2007 kom over en matblogg. Dette virket som en langt mer praktisk måte å samle oppskrifter på enn å notere dem på post-it-lapper, syntes Trine, og opprettet en egen blogg – til tross for at hun ikke hadde peiling på hvordan det fungerte. Hun la ut oppskrifter på maten hun laget til familien, og delte dem med slekt og venner – uten å ane at hun noen år senere skulle ta permisjon fra jobben for å blogge på heltid og stå bak landets mest solgte kokebok.

– Det er som om jeg lever ut en drøm som jeg ikke visste at jeg hadde, sier Trine ydmykt.

– Da jeg begynte å få kommentarer på bloggen, forsto jeg at ukjente folk der ute hadde begynt å lage rettene mine, men jeg trodde ikke i min villeste fantasi at det skulle bli så stort!

0Cd34F13 5998 4C1E 909C 9B1Ad6A5A8A2

Trine Sandberg har ingen assistenter og gjør alt selv hjemme på kjøkkenet i Lørenskog

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE

Da interessen fra både lesere og kommersielle aktører økte, tok Trine et valg om å satse i større grad: Hun pusset opp bloggen, åpnet opp for annonsører, kontaktet Cappelen Damm med ønske om å gi ut en kokebok – og tok 50 prosent permisjon fra juristjobben. Halvannet år senere tok hun 100 prosent permisjon, før hun senere sa opp. Og siden har det kommet både en og to kokebøker, og over 2000 oppskrifter på bloggen.

Selv tror hun at suksessen skyldes enkelheten. På Trines matblogg finner du ikke sære ingredienser som du må ut på ekspedisjon for å få fatt i, eller punkter i oppskriftene som du må ha fagbrev for å håndtere.

– Jeg bygget opp bloggen imens jeg var en småbarnsmor i full jobb, og da måtte jeg holde det enkelt, med råvarer man får kjøpt i nærbutikken og med snarveier som bruk av buljongterninger istedenfor kraft. Jeg lager gode, varierte og forholdsvis sunne retter, forklarer oppskriftene på en begripelig måte, og presenterer dem med fristende bilder som gjør at folk får lyst til å prøve. Jeg viser på en måte bare hva som fungerte i min hverdag – og åpenbart passer det for en del andre også.

Interessen for mat startet allerede i barndommen, da Trine vokste opp i Trønderlag, i en familie som var opptatt av at alle skulle samles rundt middagsbordet hver dag. Hun var nysgjerrig og fikk tidlig slippe til på kjøkkenet, og likte både matlagingen og de positive tilbakemeldingene som fulgte med. 

Også i dag er responsen en viktig motivasjonsfaktor når hun stadig kutter, steker, rører, smaker – og rydder opp.   – Det at jeg har et publikum der ute som setter pris på det jeg gjør, og som forteller at jeg bidrar til å gjøre hverdagen deres litt enklere, det er utrolig motiverende og gjør at jobbingen går litt av seg selv.

Om flyplasser: – Er jeg på en flyplass jeg ikke kjenner, er det ofte forbundet med litt stress. Da handler det mest om å orientere seg og finne ut hvor lang tid det tar å gå til gaten. 

Om Oslo Lufthavn: – På OSL slapper jeg av på en annen måte enn når jeg er på en fremmed flyplass. Der kan jeg roe ned med en kaffekopp eller et glass vin, etter at jeg har vært innom Duty Free og fått oppdatert innholdet i sminkepungen. 

I lufta: – Leser eller jobber jeg. 

Flymat: – Smaker godt der og da fordi man er sulten, men er ikke akkurat noen «höjdare», he-he. 

Favorittdestinasjon: – Italia. Der har jeg vært flere ganger – både på matreiser og private turer. Og det var også der jeg giftet meg for 11 år siden.

Beste reisetips: – Forbered deg litt før du reiser. Ved å sette deg inn i hva som er verdt å se og gjøre, unngår du turistfellene. Og så anbefaler jeg å booke inn i alle fall én middag på en bra restaurant. Mat er en viktig del av reisen. 

SKY STJERNE

Skjønt, selv om Trine lever av hobbyen sin og gjør det hun elsker, kan det bli litt vel mye jobb til tider. Hun gjør alt selv; handler, prøver og feiler over grytene, styler, tar bilder og blogger. I tillegg kommer alle henvendelsene fra både presse, kommersielle aktører og lesere.  

– Jeg får mailer fra folk i alle aldre som lurer på alt mulig rart. Mange har konkrete spørsmål knyttet til en oppskrift, noen lurer på hvilket kjøkkenutstyr som er best å bruke, imens andre skal arrangere et selskap og lurer på om jeg kan hjelpe dem med meny, forteller hun.

Også når hun er i butikken kan Trine merke at enkelte nysgjerrigperer kaster lange blikk opp i handlekurven hennes. Men selv om hun synes det er hyggelig at folk setter lit til hennes evner på kjøkkenet, er ikke 52-åringen spesielt glad i oppmerksomhet. Hun har fått tilbud om å delta i både MasterChef og Bloggerne, men takket nei til begge deler.

– Jeg ønsker at matgleden skal stå i sentrum, så derfor er det ikke naturlig å slippe noen så tett innpå meg personlig som det vil medføre i et TV-program som Bloggerne, forklarer Trine. 

Skjermbilde 2016 09 20 Kl 10 52 09

I hele desember er Trines matblogg fylt med fristelser som smaker jul. Her får du tips til både mat og søtsaker du kan servere eller gi bort i presang. 

EN SPRØ HEMMELIGHET

Jula er en av de travleste periodene. Da er det ekstra mange som tar kontakt, og alltid ny besøksrekord på bloggen – der Trine gir folk veiledning i hvordan man lager den tradisjonelle jule- og nyttårsmaten, hvordan man kan servere sesongens smaker med en tvist, og til hvordan man  tilbereder bakst og søtsaker fra bunnen av.

I førjulsperioden har Trine derfor aldri tid til å reise bort for å handle gaver og gå på julemarked, men ellers i året prøver hun å dra ut i verden for både «business & pleasure». Hun arrangerer blant annet matreiser i samarbeid med et reisebyrå, der blogglesere kan bli med henne på en kulinarisk getaway.

– Da har vi alltid med lokale guider og spiser på alt fra enkle, rustikke steder til Michelin-restauranter. Tanken er at vi vil oppsøke lokalbefolkningens favoritter, og unngå turistfellene. I tillegg får vi gjerne med oss et par matkurs, turer på markeder og kanskje et besøk på en vingård. Neste tur går til Hong Kong i november i år, før Marrakech, Provence og New York venter i 2017, forteller hun.    

Men i julestria blir Trine altså hjemme. I tillegg til å lose det norske folk gjennom riskrem og rødkål, er hun opptatt av å holde på tradisjonene, med adventskalender, pepperkakebaking med barn og barnebarn og steking av krumkaker med bestevenninnen, før hele familien samles rundt ribba på julaften.

– Hva er egentlig hemmeligheten bak ribbe med perfekt, sprø svor?

– Det er en lang prosess, sukker Trine, og drar litt på det, før hun lyser opp og sier hemmelighetsfullt:

– Men jeg kommer med en oppskrift på bloggen nå før jul som vil gjøre det ganske mye enklere! 

8 Kjappe

Favorittingrediens: – Sitron! Den hever enhver rett, enten det er snakk om middag, en kake eller gjærbakst. Jeg har alltid sitron i kjøleskapet og bruker enten saften, finrevet skall – eller begge deler.

Signaturrett: – Det må kanskje bli pannestekt torsk med chorizosalsa. Den tror jeg har falt i smak hos mange. Og så lager jeg noen kanelsnurrer som er veldig populære på bloggen.

Kjøkkenredskapet du ikke klarer deg uten: – En god kniv.

Hvilken feil tror du flest begår på kjøkkenet? – At de steker og koker maten for lenge.

Kokkeforbilde: – Tom Victor Gausdal er en flink kokk som lager veldig god mat, i tillegg til at jeg har stor respekt for det han har gjort og oppnådd. Jeg tror han utdanner mange gode kokker. Og så synes jeg Lise Finckenhagen er dyktig, og flink til å formidle oppskriftene sine til folk flest.

Favorittrestauranter: – Plah i Oslo og Strand restaurant i Bærum.

Yndlingsjulekake: – Pepperkaker! Det er en tradisjon som hører med, og jeg har ikke hatt en eneste jul uten. Men så har jeg en innmari god oppskrift også, da!

Julegavetips: – Jeg er veldig glad i matgaver: En god olje, vin, eller et gavekort på en hjemmelaget treretters middag. På bloggen har jeg også mange tips til spiselige gaver man kan lage selv, som marmelader, knekkebrød, granola og konfekt.

Z Bilder I Artikkel

Fikenmarmelade med portvin

En spiselig gave er perfekt å gi til en som har alt! Prøv Trines fikenmarmelade – som gjør seg ypperlig på julens små og store buffeter.

Du trenger:

- 250 g tørket fiken, i små biter
- 2 dl portvin (eller rødvin, hvis du heller foretrekker det)
- 1 dl vann
- 1 stjerneanis
- 1 kanelstang
- 150-200 g sukker (smak til)
- Saften av ca. ½ sitron (smak til)
- 3-4 små syltetøyglass

Slik gjør du:

Skjær fikenene i små terninger og ha dem i en tykkbunnet kasserolle sammen med portvin, vann, stjerneanis og kanelstang. La det trekke på lav varme i 15-20 minutter. Smak til med sukker og la det trekke videre (i ca. 5-10 minutter) til marmeladen har ønsket konsistens. Smak til med sitronsaft mot slutten av koketiden. La den gjerne være litt flytende, for den stivner når den avkjøles. Fjern stjerneanis og kanelstang, og ha marmeladen på rene, varme glass. Oppbevar i kjøleskap. Nyt den sammen med en god ost og valnøtter! 


Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: