– Mange tror at de aldri kan reise på storbyferie igjen når de får barn.

Thomas Karlsen 4. juni 2015

Programleder Jannecke Weeden om hvordan du best ferdes med ungene på slep.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Jannecke Weeden (38), program­leder for Norges styggeste rom, sto endelig på toppen, etter å ha strevet seg oppover ti etasjer midt i hjertet av London. Med barnevogn. «Hvorfor er det ingen som har fortalt meg dette?» snøftet hun. Tilbake i Norge fant hun ut at tiden var overmoden for en utførlig guide til denne delen av livet, og siden det tross alt ikke virket som om noen andre kom til å komme først, opprettet hun derfor nettstedet reismedbarn.no.

– Mange tror at de aldri kan reise på storbyferie igjen når de får barn, men det er jo faktisk bare å fortsette nesten som før, sier Weeden.
– Det er i alle fall det jeg prøver å få fram, at det kan være berikende. At du får like mye igjen for det, hvis ikke mer, samtidig som barna dine får sett at verden er større enn nabolaget de sykler rundt i.

Jannecke Weeden

Norsk programleder, kjent fra blant annet Norsk Tippings Lottosendinger på NRK, Skjulte Skatter og ­Norges Styggeste Rom på TV3.

sterkere minner sammen

Kalahariørkenen. Seychellene og Maldivene. Storbyhelger i Paris og Roma. Som redaktør for reismedbarn.no har hun sett etter mulighetene snarere enn bare å ­finne begrensingene – verden er en lekeplass også etter at du har fått avkom.
– Det krever litt mer planlegging, og du må være forberedt på at du får litt mindre tid på hvert sted, for alt blir litt mer omstendelig. Samtidig kan ferien ta en del nye, uforutsette vendinger som du etterpå tenker var vel så spennende, egentlig. Det er ikke sikkert du ender opp der du hadde tenkt, for plutselig dukker det opp verdens største dyrehage mellom museene dere skulle til.

Jannecke-3

Poenget med ferie er å oppleve noe sammen, sier Jannecke Weeden. Her koser hun og sønnene seg sammen på Hvalstrand Bad i Asker.

Ved siden av tv-karrieren driver Jannecke ­nettstedet reismedbarn.no, som er en møteplass der alle som reiser – eller drømmer om å reise – med barn kan dele og høste informasjon og tips om nettopp det.

– Noen ting lar seg kanskje ikke gjøre?
– Altså, enkelte ting ville jeg kanskje hoppet bukk over. Vinsmaking i Toscana, for eksempel, det kan bli litt kjedelig for ungene, selv om det sikkert er de som har forsøkt og hatt utbytte av det, for all del. Men å reise på ferie er i grunnen et enkelt regnestykke; så lenge de voksne er fornøyde, er ungene fornøyde. Om tjue år kommer alt uansett til å ha et litt magisk skjær over seg, fordi dere tilbrakte tid sammen og du viste dem noe nytt og spennende. For noen år siden var vi på chartertur, vår første, og da plasserte vi ungene i Bamseklubben på hotellet. Jeg var sikker på at det skulle bli kjærkomment å sette dem fra seg hos noen andre, men det ble egentlig en trist ferie – vi så omtrent ikke barna på to uker. Og det er jo ikke poenget med ferie, poenget er jo å oppleve noe sammen. Så det ble med den ene gangen.

Flyplasser

– Mange hater dem, men flyplasser er et litt eksotisk sted for meg – mest fordi det er et sted med så mye følelser. Det er folk som kommer og går, som møter hverandre og drar fra hverandre, og alle går litt med følelsene utenpå trøya. Du kan lære mye om mennesker bare ved å gå rundt og observere dem i en avgangshall.

Bra med buss

Barndommens lykkelige sommerferier tilbrakte Jannecke selv på Autobahn. Hennes mor er tysk, følgelig satte de seg om bord på Kielfergen og kjørte av gårde, nedover de tyske motorveiene.
– Etterpå har jeg, og det er litt trist, nesten ikke vært tilbake i Tyskland, bortsett fra noen korte turer til Berlin. Berlin er en by jeg må anbefale å reise til hvis du har barn. Min eldste sønn og jeg var der for fem år siden, for å besøke julemarkedene og ­spise glaserte epler og alt det der, og plutselig fant vi ut at det lå et digert Legoland i byen. Og man har jo vokst opp med at ­Legoland er noe som befinner seg i Danmark, ikke sant, men der lå det altså et annet, så vidt utenfor sentrum. Vi oppdaget det ved å ta en av ­disse hop on/hop off –bussene – som jeg også anbefaler alle å gjøre i byer de kommer til. Det er en enkel og morsom måte å skaffe deg oversikt på.

Jannecke-1 Jannecke-8

Oslo Lufthavn

– Der liker jeg meg. Jeg lemper av bagasje og raser igjennom sikkerhetskontrollen, for det er det kjedeligste jeg vet. Men deretter koser jeg meg skikkelig. Da går jeg inn på Duty Free og kommer ut etter å ha tilbrakt en halv evighet i jåleavdelingen. Kjøper aldri noe, bare elsker å ­lukte på kremer og alskens flasker.

Sand og safari

Apropos hoppe av og på: I mange år var ­Jannecke en av dem som hoppet av og på ferger i Hellas, som selverklært øyhoppeparadis.
– Å reise på den måten var fullkommen frihet. Jeg kom til en ny øy og ble med folk fra kaia som annonserte om overnatting. Ingenting var skummelt, alt var der for å se og oppleves. Men jeg hadde jo verken klart eller orket det i dag, sier Jannecke, som, hvis hun først må velge seg en øy, hadde endt på Paros eller Antiparos. Eventuelt Santorini og rullesteinstrendene der.
– Om så bare for å slippe å ha sand i ­rumpa hele uken, hehe.
– Er det noe du ikke har tatt med ungene på ennå?
– Safari. Det er nesten rart at vi ikke har tenkt på det tidligere, for safari er jo ville dyr, og unger elsker jo det, sier hun og ler.
– Å ikke dra på safari når du har barn er jo egentlig mye rarere enn å dra? •

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: