Mats Zuccarello: – Det var litt uvirkelig

Linn Isaksen 17. august 2015

Hockeystjernen Mats Zuccarello om sin beste opplevelsn på isen, livet i New York og viktigheten av å være ydmyk selv når karrieren tar av.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Madison Square Garden, New York, 9. april i fjor. Mats Zuccarello står i boksen sammen med lagkameratene i New York Rangers. Snart skal de møte Carolina Hurricanes på isen, men først, en beskjed over speakeren: Rangers-fansen har stemt, sies det, og kommet fram til at den høythengende prisen Steven McDonald Extra Effort Award skal gå til Zucca. Den da 26 år gamle Mats fra Oslo sklir alene ut på banen, for å motta prisen foran flere enn 18 000 elleville tilskuere.

– Det var egentlig litt uvirkelig. Bare det å være den eneste spilleren på isen foran et utsolgt Madison Square Garden var veldig spesielt, sier Zuccarello til Mallpaper. – Det er den beste opplevelsen i karrieren min så langt. Jeg er utrolig takknemlig for at fansen setter pris på meg! Det gir meg bare enda mer lyst til å gi alt for klubben.

​Mats André Zuccarello Aasen (27)

Norsk ishockeyspiller som spiller på New York Rangers i National Hockey League (NHL) og på det norske landslaget. Han har tidligere spilt for russiske Metallurg Magnitogorsk i KHL, MoDo Hockey i den svenske Eliteserien og på Vålerenga og Frisk Asker i GET-ligaen i Norge. Med 19 mål i 2013/2014-sesongen i NHL er Zuccarello den norske ishockeyspilleren som har scoret flest mål på én sesong.

GettyImages-468707088

Som storspiller på New York Rangers har Zucca mange fans. Privat vil han derimot holde en lav profil og er sjelden å se i rampelyset.

REKREASJON PÅ SOFAEN

Før han havnet i New York og verdens mest prestisjefylte ishockeyliga, hadde Mats Zuccarello tilbrakt mange timer med skøyter på beina. Han begynte å spille hockey hjemme på Løren allerede som femåring, gikk via Vålerenga og Frisk Asker til svenske MoDo hvor han både ble toppscorer og høstet flere priser, før han reiste over dammen til New York Rangers. I 2012 ble han den tredje nordmannen i KHL, da han spilte en sesong for russiske Metallurg Magnitogorsk, før han igjen gikk tilbake til Rangers og verdensmetropolen. Byen som aldri sover.

Om flyplasser:

– Flyplasser er ikke så mye annet for meg enn et sted jeg må innom for å komme meg dit jeg skal. Jeg er mye på farta med laget, og da følger vi faste rutiner slik at det aldri blir noe stress.

Skal vi tro 27-åringen, utnytter han seg heller lite av alle tilbudene i storbyen.

– New York er en spennende og pulserende by hvor det er vanskelig å kjede seg. Men når jeg først har en dag uten program så liker jeg faktisk best å bare slappe av hjemme på sofaen. Det hender selvfølgelig at jeg går ut og spiser med noen av gutta på laget, men jeg tror det er viktig å lære seg å koble av helt når man lever et hektisk liv, forteller Zucca.

– Hockeyen har blitt en stor del av livet mitt. Det krever mye arbeid å nå langt og under sesongen går det i ett, så jeg har ikke så mye fritid. Men jeg synes det jeg driver med er så gøy at hvert eneste sekund er verdt det! Hva er ferie for deg, da? – Ferie for meg er å komme hjem til Oslo og tilbringe tid med familie og venner. Det er de som gir meg hjemlengsel.

SPORTY MED STIL

Varme plagg og stilig tilbehør lyser opp mørketiden.

YDMYK HOLDNING

Avslapping på sofaen og tid med familie og venner, altså. Til tross for at han gjør internasjonal braksuksess, anses som Norges største ishockeystjerne og kan føre opp så vel priser, utmerkelser og rekorder på CVen, er ikke Mats Zuccarello blitt fin på det. Sportsredaktør i Nettavisen, Roy Kvatningen, som har fulgt Zucca tett opp gjennom årene, beskriver ham som en «en jordnær, snill gutt som aldri har glemt røttene sine, som aldri har mistet bakkekontakten». Som en som «elsker ishockey mer enn oppmerksomhet, og som faktisk er enda hyggeligere i virkeligheten enn han fremstilles i media».

– Jeg ønsker alltid å være meg selv, ikke forandre den jeg er basert på karriere, status og penger. Det er viktig å være ydmyk, og huske på at de man møter på vei opp, møter man trolig på vei ned også. Jeg er utrolig glad og takknemlig for at jeg kan leve av å gjøre det jeg elsker.

Om Oslo Lufthavn:

– Jeg setter pris på oversiktlige og organiserte flyplasser, og det synes jeg Oslo Lufthavn er. Når jeg er der pleier jeg som regel bare å sette meg ved gaten og vente på boarding. Jeg er ingen shopping-type.

DRØMMEN OM TROFEET

En av måtene Zuccarello viser sin takknemlighet på, er ved å være ambassadør i den humanitære organisasjonen Right To Play, som bruker lek og idrett som en arena for utviklingen av barn og unge i verdens mest vanskeligstilte områder.

– Barn er utrolig viktig for meg, og det er fint å kunne bidra. Som ishockeyspiller må jeg prøve å bruke posisjonen min på en positiv måte imens jeg kan, sier Mats.

I lufta:

– Jeg bruker flyreisen til å koble av å stresse ned, ved å se filmer og gjerne sove også.

Det er riktignok lite som tyder på at Zuccarello har dårlig tid på seg til å utnytte suksessposisjonen han har opparbeidet seg. Han fikk sitt store gjennombrudd i Rangers i 2013/2014-sesongen (da han med 59 poeng ble lagets beste poengplukker), er stadig i utvikling, og ifølge dem som har greie på det er det visstnok helt normalt at spillere på hans nivå bare blir bedre og bedre fram til de kommer i trettiårene.

Hva drømmer du om?
– Sportslig sett å få holde på med hockey i mange år fremover. Og selvfølgelig: å få løfte Stanley Cup-trofeet en vakker dag!

Beste New York-tips:

– Jeg kan virkelig anbefale å besøke Central Park på en fin og varm dag.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: