Madrid for begynnere

1. juni 2016

At Madrid ikke er et like velkjent feriemål som andre destinasjoner i Spania, er på ingen måte rettferdig.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Imens de fleste nordmenn har feriert på spanske øyer og Costa del Sol både én og to ganger, er ikke Madrid en like velkjent feriedestinasjon. De fleste forbinder gjerne Spanias hovedstad med klodens beste fotballag, men sannheten er at byen også kan skilte med kunst, kultur, mat og shopping i verdensklasse!

Madrid er majestetisk og enorm, og for at du som førstegangsbesøkende skal finne fram i mylderet av museer, gallerier, parker, handlegater og yrende uteserveringer, har vi på de neste sidene samlet det beste byen har å by på.

GettyImages-525391581 GettyImages-157524204

Trange smug og sterke farger! I Madrid får du geniun spansk stemning.

​5 steder du bør sjekke ut

Plaza Mayor: Byens brosteinsbelagte stortorg, bygget på 1500-tallet. Omgitt av bueganger og høye herskapsboliger, er dette et herlig sted for å ta en kaffe eller et glass vin i sola og ta inn byens puls.

Slottet og slottsplassen: Det kongelige slottet, Palacio Real er et fantastisk syn i italiensk barokkstil, og ligger på en flott plass med hager, statuer og elegante kafeer.

Plaza de Cibeles: Her feirer fotballstjernene når de har vunnet store turneringer. Ta heisen 70 meter opp i tårnet på Cibeles-palasset og få 360 graders utsikt over byen.

La Letras: Kul bydel med tapasbarer, smale gater og antikvitetsbutikker.

La Latina: Et av Madrids mest unike nabolag, med både historiske severdigheter, bra restauranter og barer og urbane happenings.

MUSEER OG MINITEATER

Det kryr av museer i Madrid. Her kan du beskue kunst i det uendelige, men prioriter kunsttriangelet, med tre av verdens viktigste museer: Prado – som er kjent som verdens største kunstgalleri med over 9000 verk av berømte kunstnere, deriblant en god samling av europeiske verk fra 1300-1800-tall, Reina Sofía – som har kunst fra tidlig 1900-tall signert storheter som Salvador Dalí, og Picassos gedigne verk, Guernica, som er tre og en halv meter høyt og nesten åtte meter bredt, og Thyssen-Bornemisza – som har størst fokus på det 20. århundre og disponerer en rekke verk av blant andre Rubens, Rembrandt, van Gogh, Monet og Picasso.

Et annet kult besøksmål du ikke bør gå glipp av, er Matadero – et kunstsenter ved parken Madrid Rio. Bygget var opprinnelig byens slakteri, og har beholdt det industrielle preget når den nå huser teaterscener, kafeer og utstillinger – av blant andre lokale kunstnere som får stille ut gratis.

Du trenger ikke nødvendigvis å gå inn for å hvile blikket på spektakulære severdigheter i Madrid. Ta en tur innom det kjente torget Plaza de Cibeles, hvor du kan se Cibeles-palasset, som har blitt rene symbolet på byen. Et annet bygg du bør få med deg, er Catedral de la Almudena – en arkitekturperle like ved Plaza de la Armeria. For både å få med deg både kunst og vakker utsikt, bør du legge turen til Templo de Debod – et gammelt egyptisk tempel som ble gitt i gave til Spania i 1968, beliggende på en høyde over Casa de Campo. Et annet yndet sted å nyte solnedgangen, er ved den flotte kirken Real Basilica de San Francisco El Grande.

Liker du sport, bør du vie Santiago Bernabeu et besøk – hjemmebanen til Real Madrid og den tredje største stadion i Europa. Sjekk også om det arrangeres noen utstillinger, konserter eller teateroppsetninger i det flotte lokalet til Ateneo de Madrid – Spanias nest største bibliotek og en av Madrids skjulte skatter. Et annet konsept som har blitt ekstremt populært i spanske storbyer de siste årene, er Microteatro: teaterstykker på 15 minutter som settes opp flere ganger om dagen i små rom, gjerne tilknyttet en kafé eller bar, og spilles for 4 euro pr. person. Her kan du kombinere et par kjappe stykker med tapas og en drink. Et av stedene du kan oppleve dette i Madrid, er på Microteatro por Dinero. – Men kom tidlig, for å sikre deg billett – i helgene blir det spesielt fort fullt.

GettyImages-73829851

Madrid har flere arkitektoniske perler. Det flotte Cibeles-palasset på torget Plaza de Cibeles, har blitt rene symbolet på byen.

GRØNNE LUNGER OG ET DUPP

Ok, så kan ikke Madrid skilte med kystlinje og sandstrender slik byer som Barcelona og Málaga kan, men det betyr ikke at den spanske hovedstaden bare er asfaltjungel. Byen har nemlig flere vannhull og frodige, idylliske parker, deriblant El Retiro som er en av verdens største byparker. Her er det velfriserte trær, planter, rosehager, statuer og kafeer, og midt i parken, en stor kunstig innsjø hvor du kan leie robåt hvis du er i det romantiske hjørnet. (Vil du derimot se en konsert, et dukketeater eller ta en prat med en spåkone, er det muligheter for det i denne parken også.) Gå heller ikke glipp av det vakre Krystallpalasset, som ofte har interessante kunstutstillinger. En av de beste måtene å utforske parken på, er fra sykkelsetet, imens rulleskøyter er det beste framkomstmiddelet for å matche lokalbefolkningen.

Madrid kan bli innmari hett om sommeren, og skulle du få et behov for å kjøle deg ned, har Madrid flere badeanlegg: Parque Deportivo Puerta del Hierro, er et av Madrids største aktivitetsparker, hvor du både kan golfe, padle, spille tennis – og bade i et av Europas største utendørs badebasseng. Centro Deportivo Municipal Vicente de Bosque, er et annet sportsanlegg, som blant annet består av to store basseng, samt et barnebasseng. Hit kommer familier og vennegjenger for å plaske og slappe av på varme dager.

​Fakta

Madrid er hovedstaden og den største byen i Spania, og den tredje største byen i Europa, med over 3,3 millioner innbygger. Madrid ligger midt i Spania og har et kontinentalt middelhavsklima, og er dermed et yndet storbyreisemål året rundt.

TID FOR TAPAS

Alle dager i Madrid bør inneholde Rioja-vin og delikatesser som Manchego og serranoskinke! Det får du på byens beste mathall: Mercado de San Miguel, som ligger i en fantastisk bygning like bak byens stortorg Plaza Mayor. Madrid-fantaster mener et besøk her er helt obligatorisk når du er i byen. Mathallen er intim og koselig, og byr på en stor variasjon av ulike godsaker til en rimelig penge. Maten kommer dessuten i små porsjoner, slik at du kan smake på masse forskjellig.

Vil du prøve deg på en erketypisk Madrid-frokost, bør du starte dagen med churros – det spanske motstykket til franske crêpes. Spanjolene dypper disse sprø stengene med myk kjerne i varm kakao, og på Chocolateria San Ginés er de ekstra gode. Er du mer en kaffe-type, bør du ta en kopp på Cafe Gijón, imens Casa Dani (inne på Mercado de la Paz) er et yndet sted for lunsj, med sin gode mat og genuine stemning.

På kveldstid er det til det stengene La Latina-kvarteret du skal dra. Her ligger tapasbarene tett i tett, og det vanligste er å legge opp til en bar-til-bar-runde. I Spania er det nemlig vanlig med Tapear, som foregår på den måten at når du bestiller en drink i baren, så får du også uoppfordret litt tapas på kjøpet. På den måten kan du oppleve flere spisesteder på én kveld.

Et annet genuint og livlig område som er perfekt for middag, er Lavapiés. Over halvparten av innbyggerne her er opprinnelig fra andre steder enn Spania, og her kan du velge og vrake mellom prisgunstig kinesisk, marokkansk, thai, indisk, senegalsk, gresk og kubansk mat. I oktober hvert år, arrangeres dessuten tapasfestivalen Tapapiés her, hvor du kan få deg tapas og en øl for bare tjue kroner.

Selv om Madrids matkultur i hovedsak er sosial og uformell, finnes det også gourmetrestauranter. Blant de mest kjente er DiverXO – antagelig verdens eneste restaurant med punk-image, tre Michelinstjerner og lange ventelister. To andre kulinariske favoritter er La Paloma, midt i Salamanca-området, og Ramses, en restaurant designet av den kjente franske designeren Philippe Starck.

Etter at middagen er fortært, bør du ta en GT på baren O’clock, nyte noe godt i glasset og den fabelaktige utsikten fra terrassen til Circulo de Bellas Artes, eller feste videre i Chueca-området. (Bare merk deg at spanjolene går sent ut på byen, og det ikke fylles opp ordentlig før lenge etter midnatt).

GettyImages-170131238

Madrids store parker veier opp for at byen ikke ligger ved kysten. Kjøp med deg noen rimelige spanske delikatesser fra Mercado de San Miguel og nyt noen timer på gresset.

Overnatting

Rimelig: U Hostels (en.uhostels.com) er et billig, stilig og kult hostel, beliggende i det fantastiske nabolaget Champerí. Her får du en seng i dorm for under tohundrelappen, og for litt mer kan du booke deg inn på familie- eller dobbeltrom.

Middels: Den internasjonale designhotellkjeden Room Mate (room-matehotel.com) byr på bra overnatting for pengene, og har mange hotell i Madrid. Room Mate Alicia er supersentralt plassert og koster rundt 800 kroner natten for et dobbeltrom.

Eksklusivt: Hotel Villa Magna (villamagna.es) er et luksushotell med fem stjerner og eksklusive rom og suiter, beliggende i den fasjonable bydelen Salamanca. Her får du et dobbeltrom fra 3200 kr natten.

MERKER OG MARKED

Liker du å shoppe, kommer du til å digge den spanske hovedstaden! Madrid er nemlig en shoppingby av rang, som både byr på designerklær til en rimeligere penge enn i andre Europeiske byer, kjedebutikker, marked og urbane independent-sjapper.

Klær fra kjente, eksklusive designere som Prada og Armani, finner du i bydelen Salamanca, og spesielt i Serrano-gaten. Nye, hippe trender fra up and coming-designere, er å få fatt i på Mercado de Fuencarral og i Salesas-området (sjekk ut gatene Almirante, Piamonte og Conde de Xiquena), imens de store kjedene ligger i og rundt hovedgaten Gran Via. En tur innom kleskjeden Bershka – Spanias svar på H&M – er et must. Den finner du mange steder i Madrid, men en av de største ligger i Calle Preciados-området.

Det kryr også av marked her, særlig i helgene. Byens eldste og mest ikoniske marked, er El Rastro i La Latina-kvarteret. Hver søndag morgen popper det opp hundrevis av boder her, med second hand-klær, smykker, kunst, suvenirer, bøker og musikk. – Perfekt å kombinere med et besøk på en av La Latinas mange tapasbarer!

Et annet populært marked er Mercado de Motores inne på Railway-museet den andre helgen i måneden. Her arrangeres det mye gøy for både store og små, i tillegg til at du kan kjøpe alt fra sykler og mat til leker og vintageklær. Og apropos vintage: den beste vintagebutikken i Madrid er Pepita is Dead, som er fylt med nøye utvalgte skatter fra 50-80-tallet.

Er du typen som foretrekker alt på ett sted, bør du ta deg til et av byens mange kjøpesentre. El Corte Ingles har en rekke kjente merker, teknologi og sport, imens Xanadu er et av Madrids største, hvor du i tillegg til en rekke butikker, finner kinosaler, restauranter, go-cart-bane og Europas største innendørs skibakke.

​Til Madrid direkte fra OSL

Tre ukentlige avganger med Norwegian, og to ukentlige avganger med Iberia Express mellom 18. juni og 18. september (3t og 45 min.)

Hola!

Get more out of the trip to Spain with a little helper in your pocket.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: