– Målet er å ta gull!

Tekst: Thomas Karlsen Foto: NSF Freeski, Luke Allen 4. januar 2016

Tiril Sjåstad Christiansen er klar for X-Games på hjemmebane.

Del denne artikkelen:

Pinterest

##Spol tilbake to år##Du er 18 år og allerede en av verdens beste slopestylekjørere. Du har vunnet X-Games i Aspen i din første sesong som senior, er nærmest utilnærmelig i det du tar fatt på den andre, og OL i Sotsji er nå bare to måneder unna. Så ryker leddbåndet på trening.

– Det er vanskelig å beskrive hvor surt det faktisk var, sier Tiril fra et hotellrom i Colorado, mer enn to år senere.

– Jeg har aldri følt meg bedre på ski enn den dagen jeg røk korsbåndet, og OL var noe som hadde vært et mål helt siden jeg var liten, selv om jeg da ikke visste hva jeg hadde mest lyst å konkurrere i. Det var for så vidt en liten opptur at jeg klarte å trene meg opp igjen i løpet av veldig kort tid, og derfor fikk reise til Sotsji, bare for så å innse at kneet rett og slett var for vondt – i stedet måtte jeg reise hjem og legge meg på operasjonsbordet enda en gang.

Flyturen jeg aldri glemmer

– Da jeg satt ved siden av en hjertespesialist. Vi snakket sammenhengende fra Salt Lake til Denver og delte livshistorier med hverandre. Han ga meg kortet sitt og ba meg ringe hvis jeg noen gang skulle få problemer med hjertet.

X-factor

Tiril svever høyt og tar en 720 tailgrab i Stubai, Østerrike.

Førti fluer på ferie

Tiril er, i følge seg selv, mer eller mindre født med ski på beina. Hun vokste opp i skibygda Geilo, hvor hun tråkket rundt i Bjørneløypa, en løype som går igjennom skogen, med et utall muligheter for å lage nye skogsløyper. Familien hennes har dessuten alltid vært aktiv i skisporet (Tirils bror, Vetle Sjåstad Christiansen, er eksempelvis skiskytter på nasjonalt nivå, red.anm.).

– I tillegg lå barnehagen min midt i alpintsenteret som goffa var med på å reise.

– Gof…fa?

– Bestefar, hehe.

Og mens andre familier dro til Mallorca, dro Tirils heller på melkesyrete treningsleire i Alpene. Til Tirils innimellom ikke bare udelte begeistring.

– Jeg var 11 år og i Østerrike fordi broren min skulle trene med Ole Einar Bjørndalen. Og jeg husker at jeg ble tvunget med på sykkeltur opp et helt fjell, og lokket med at det lå en restaurant på toppen. Jeg hadde cirka førti fluer som surret rundt ørene mine hele turen, i time etter time med oppoverbakker. Da vi endelig kom til toppen var det eneste som møtte oss en falleferdig støl.

Med gutta på tur

Det begynner å bli noen år siden Bjørneløypa. Nå handler Tirils vinterliv stort sett bare om jibbing – røft oppsummert frikjøring på ski, dog med flere underdisipliner. Og terping, terping og atter terping på detaljer.

– Hvordan pusher du deg til å mestre triks med større vanskelighetsgrad?

– Jeg bruker også veldig, veldig mye tid i og utenfor bakken til å visualisere det jeg skal gjøre. Også har jeg brukt mye mental trening, spesielt under opptreningen etter kneskaden, og også i etterkant av den. Egentlig synes jeg at jeg har kommet veldig styrket ut av den, og den mentale treningen jeg lærte da, bruker jeg aktivt ellers i hverdagen også. Men dagene jeg pusher meg mest til å gjøre vanskelige triks er nok de dagene da føret er bra, sola skinner, gutta rundt meg er gira og adrenalinet pumper – da er det bare å gi gass! sier Tiril, og legger til:

– Jeg har dessuten alltid alliert meg med gutta. Og jeg tror egentlig det er derfor jeg har blitt så god som jeg er nå, sier hun.

Å være en av verdens beste jibbere innebærer et tresifret antall reisedøgn. Tiril kan personlig vise til rundt regnet 200.


​​​Tips for reisen

– Reis lett og pakk smart. Ha ting tilgjengelig så du slipper opp i sekken i baggasjehylla annethvert minutt for å hente noe. Også er headset og en god bok er viktig for meg!

Tiril-1-FOTO-NSF-FREESKI

Den 25. februar arrangeres konkurransen X-Games i Oslo for aller første gang. Tiril Sjåstad Christiansen håper på gull!

– Jeg var bare 14 da jeg begynte å reise med Christopher (Frankum, Tirils trener, red.anm.) og resten av gutta. Jeg ble litt kastet ut i det i ung alder og ble voksen ganske fort. Klart, du blir jo smågæren av og til, av alt testosteronet som er i lufta rundt deg hele tiden, det skal jeg ikke legge skjul på. Men vi er som en stor familie, og nå er jeg også så heldig å ha fått Johanne Killi med meg på laget, så nå er jeg ikke den eneste jenta lenger.

– For oss som ikke reiser rundt til alle verdens skibakker – har du én du vil trekke fram?

– Breckenridge i Colorado, helt klart. De har en av verdens beste parker. Det kan være snøstorm eller sol fra klar himmel, du kan likevel alltid kjøre på noen av elementene i parken. I tillegg er det utrolig koselig der, og fullt av veldig hyggelige folk.

– Hvor reiser du når du er møkklei vinter og snø?

– Bali. Det er det kuleste stedet jeg har vært! Det føltes som jeg opplevde så enormt mye på veldig kort tid. Kulturen, menneskene, naturen – dagene jeg hadde der satte noen virkelig dype spor hos unge Christiansen.

– Årets sesong er i gang – hvilke ambisjoner har du?

– Det største målet må være X-Games på hjemmebane i Oslo i februar. Og da er målet er selvfølgelig å ta gull. Å få lov til å stå på toppen sammen med verdens beste ski- og snowboardkjørere, og med venner og familie til stede… Det klarer jeg nesten ikke å se for meg en gang!

​​​På OSL

– Sjekker ut om det er kommet noe ny sminke som er verdt å kjøpe med seg. Ellers blir det mange timer på loungen.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: