Hvit Jul

Linn Isaksen 2. november 2015

I Puerto Rico kan du feire hvit jul uten å hutre. Nå er ferieparadiset bare én flytur unna!

Del denne artikkelen:

Pinterest

Kanskje er det de 437 kilometerne med strender, det stabile tropiske klimaet, det brede aktivitetstilbudet, imponerende naturattraksjoner, den sjarmerende blandingen av afrikansk, amerikansk og spansk kultur, eller nettopp kombinasjonen av det hele som er grunnen til at Puerto Rico hvert år tiltrekker seg like mange turister som det er innbyggere der. Og da mener vi altså ikke den lille byen på Gran Canarias sydvestkyst. Nei, nei, vi snakker om øygruppen i Karibien, fødestedet til Livin' La Vida Loca-sanger Ricky Martin, med et folketall på nærmere fire millioner.

I motsetning til på Gran Canaria, og til tross for at det også her arrangeres livlige grisefester, serveres Mallorca-sandwicher og kalles ”USAs Kanariøyer” (fordi amerikanerne ikke trenger pass for å reise hit), er ikke turiststrømmen spesielt merkbar. Det, kombinert med at Norwegian nå har startet med direkteflyvninger mellom Oslo og hovedstaden San Juan, gjør Puerto Rico til et yndet reisemål for dem som synes jula innebærer i overkant mye organisering, stress og hutring og isteden vil ta det helt ned og bytte ut godstolen med solstolen.

Fakta

Puerto Rico er en selvstyrt øygruppe og amerikansk territorium i Karibien med nærmere 4 millioner innbyggere – og omtrent like mange turister i året. Hovedstaden er San Juan, myntenheten amerikanske dollar og språket engelsk og spansk. Puerto Rico har et tropisk klima med snittemperatur på 26 grader, og høysesongen for turister er fra desember til april.

bilder i artikkel hvitjul

SAND OG SMAKER

For solstolen, den kan du synke ned i på en rekke behagelige steder her. San Juan er omgitt av turkist hav, så her finnes det plasser som tilfredsstiller selv de mest kresne strandløver og badenymfer.

Ocean Park har avslappet stemning og passer utmerket for voksne, imens den populære Isla Verde-stranden øst for gamlebyen, er mer livlig. Den aller fineste sanden kan du sette tærne i på Luquillo Beach, hvor du møtes av en enorm plantasje av majestetiske palmer, sandbanker og spisesteder.

Og det er kanskje når magen begynner å rumle at den kulturelle miksen på Puerto Rico virkelig kommer deg til gode. Matmessig finner du nemlig en blanding av afrikansk, amerikansk, spansk og meksikansk mat, så her er det bare å velge og vrake blant alt det ganen kan begjære. Og selv om dette er det dyreste landet i Latin-Amerika, er det allikevel billigere enn USA, og dermed også langt rimeligere enn i Norge. Så du kan fint fylle magesekken uten å blakke deg helt.

DET GLADESTE STEDET PÅ JORD

Skulle du på et tidspunkt bli rastløs av å late deg på stranda og velte deg over matfatet, er det mer enn nok å ta seg til. For noe av det mest karakteristiske med Puerto Rico er at det alltid skjer noe her. Det er ikke uten grunn at dette kalles ”det gladeste stedet på jord”, og det er bestandig noen lokale arrangementer på trappene. Puertoricanerne elsker sosiale sammenkomster, og blant de største festlighetene er San Sebastian Street Festival, som arrangeres i januar hvert år. Her snakker vi parader, dans, musikk, mat og salgsboder som til sammen sørger for en ellevill stemning i gamlebyen. Festivaltid eller ei – gamlebyen er uansett et sted du må få med deg. Barer, butikker og restauranter har flyttet inn i gamle restaurerte kolonibygninger, og gir deg følelsen av at tiden har stått stille. Opplevelsen av å tusle i de trange gatene, blant pastellfargede hus med smijernsbalkonger, omgitt av varm energi og karibisk stemning, kommer til å feste seg på minnet – vi lover!

GettyImages-131967582 GettyImages-480206871

BERGTATT AV NATUREN

Strendene, maten og de historiske bygningene er i seg selv nok for å klassifisere Puerto Rico som et ferieparadis, men det som gjør at denne karibiske perlen virkelig skinner, er den storslåtte naturen. Her finnes både regnskog, grotter og bukter som kommer til å bergta deg, så se til å legge inn en tur i det fri.

Nasjonalparken El Yunque (som betyr ”skogen i skyene”) en time sydøst for San Juan, kan skilte med USAs eneste tropiske regnskog, og er et av verdens eldste naturreservat. Her kan du beskue frodige planter, enorme trær av en rekke arter fra et nettverk av stier, eller ta deg helt til toppen av El Toro på 1065 meter. (Kjenner du melkesyra i beina bare ved tanken, har du også mulighet til å leie en hest som gjør jobben.)

Vil du ferdes i høyden i større fart, for eksempel ved å svinge deg fra tre til tre med mild bris i håret? Da kan Campo Rico Zipline Adventure friste med syv taubaner ti meter over bakken

Sving så fra høyt til lavt ved å sjekke ut et av Puerto Ricos mange grottesystemer. Mest kjent er Rio Camuy – verdens største undergrunnselv med 220 grotter.

Og når dagen blir til kveld og sola er på vei ned, er en av de mest magiske tingene du kan gjøre å kaste deg på en padletur til Laguna Grande i Fajardo øst på øya. Her er det nemlig ikke bare dagens siste solstråler som lyser opp tilværelsen– men også plankton, som gjør vannet selvlysende!

​Til Puerto Rico direkte fra OSL

Norwegian flyr direkte til San Juan hver søndag (10t og 20 min).

Sources: Lonely Planet, Avinor.no, Norwegian.no, Magasinet Reiselyst, Nettavisen.no

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: