Hendig på hånden

4. januar 2016

Få plagg kommer i så mange varianter som hansken.

Del denne artikkelen:

Pinterest

​Hansker gjennom historien

• Dronning Elisabeth I av England (1533-1603) var blant de som brukte lange hansker ved fasjonable anledninger og gjorde dem til et moteriktig tilbehør.

• Den franske keiseren Napoléon Bonaparte (1769-1821) bidro også til å gjøre hansker populært. I 1806 ble det sagt at keiseren eide 240 par hansker.

• I 1889 oppfant William Stewart Halsted, kirurgisk overhode ved John Hopkins Hospital i USA, gummihansken for å hindre at medisinsk personell tok skade av kirurgiske kjemikaler.

• På 1940-tallet ble argentineren Amadeo Carrizo den første til å bruke keeperhansker. Vanlig ble det dog ikke før etter VM i fotball i 1970, da Englands keeper Gordon Banks brukte spesiallagde hansker i alle kampene. Tidligere hadde det vært vanlig å spille med enkle arbeidshansker, eller helt uten.

Fakta

I antikken ble hansker brukt for å beskytte arbeidshender, imens de i middelalderen ble båret som et tegn på rikdom og makt – da «vanlige folk» brukte votter. På 1800-tallet ble hansker en del av hverdagsgarderoben til både kvinner og menn.


• Gummihansker har blitt brukt til oppvask og rengjøring i husholdninger siden 1960-tallet.

• Uttrykket «som hånd i hanske» beskriver et tett samarbeid eller et tett forhold mellom to parter. Hand in Glove er også den første singelen til det britiske rockebandet The Smiths, fra 1983.

• De første touch screen-hanskene ble lansert i 2010, av den amerikanske entreprenøren Jennifer Spencer og datteren Jean, under det registrerte varemerket Agloves.


Hold hodet varmt

Ull er topplokkets beste venn i vinter.

Kilder: See C.C. Collins, Love of a Glove (1945), Wikipedia, stevieawards.com, encyclopedia.com, idioms.thefreedictionary.com


Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: