Gyllen Start På Dagen

Tomas Karlsen 4. juni 2015

Frokost er dagens viktigste måltid - eller? Det kommer an på hvor du er.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Tre friterte egg-og majones­sandwicher, med stekte ­tomater og løk ved siden av. Én omelett, bestående av fem egg. Én bolle grøt, tre skiver ristet brød og tre tykke, amerikanske pannekaker med sjokoladebiter i. Og tre krus kaffe. Dette er hva den amerikanske svømmeren Michael Phelps spiste under oppkjøringen til OL i Beijing for sju år siden. Til frokost. Galopperende 4000 kalorier, tilsvarende omtrent dobbelt så mye som det en voksen mann bør få i seg i løpet av en hel dag.

Mat skal, som en eller annen for lengst avdødd franskmann sa en gang, ikke skyfles inn i kroppen som kull i en kamin, men for Phelps må det jo sies å ha fungert - han vant flere gull i ett og samme OL enn noen mann eller kvinne hadde gjort før ham. Og det indikerer om ikke annet kanskje én ting – frokosten er fortsatt dagens viktigste måltid, den lille gnisten som får systemet opp og i gang. Dette er i alle fall den norske helsedirektoratets holdning – noen skiver grovbrød med brunost og et stort glass melk, og vi står bedre rustet til å tåle alle utfordringer verden måtte kaste mot oss.

Likevel: hvert område av verden, hver sin måte å angripe dagen på. Forlat Skandinavia og sett seil mot De britiske øyer, mot en tradisjonell English Breakfast, eller bare «fry», som den også er kjent som. Egg, bacon, grove pølser, tomatbønner, smørstekt sopp, friterte potetkaker, kanskje litt havregrøt ved siden av. Mektige, kolesteroltunge saker, som også går under det smått ondskapsfulle tilnavnet «En tallerken hjerteinfarkt». I Mellom-Europa, i land som Nederland, Belgia, Tyskland og Sveits, er frokosten hakket mer spartansk, gjerne bestående av frokostblanding, ulike former for frukt og rundstykker eller boller av diverse slag. Lenger sørover blir det virkelig spartansk – franskmenn kaster som regel bare i seg en croissant og en kopp kaffe før de fyker avgårde til jobben i sine Renaulter og Peugeoter og venter på den overdådige lunsjen, som er det viktigste måltidet i Frankrike. Heller ikke i Italia eller Spania gasser folk i seg mat til frokost– litt lokalpresset juice, noen skiver spekeskinke, og et par melba-toast med knuste tomater. Én av grunnene til det kan antakelig være at de i disse landene tradisjonelt spiser sen middag, ofte så sent som ti eller elleve på kvelden.

Frokost på flyplasser er derimot noe litt annet enn i frokostsalen på hotellet, og i Norge praktiseres dessuten en temmelig særegen nasjonal variant, en du ikke finner i så mange andre land klokken seks om morgenen – halvliteren. Klokken er nemlig så vidt seks om morgenen når de første reisende inntar skjenkestedene. Men som det også heter: Det er mye mat i godt øl. •

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: