Drømmefabrikken

Tekst: Linn Isaksen 15. august 2016

Dubai er byen som har gått fra å være en «nobody» til å bli den kuleste i klassen.

Del denne artikkelen:

Pinterest

– Det er ikke mange år siden Dubai bare var ørkensand og det gikk høner i gatene her, sier Tareq Alladaa.

Han er guide hos turoperatøren Desert Adventures og født og oppvokst i Dubai – emiratet som foreldrene hans husker som et primitivt ørkenlandskap, og som han selv har sett reise seg til å bli en internasjonal metropol.

Etter at oljen ble oppdaget i 1966, og skyskrapere og verdens største menneskeskapte kommersielle havn ble bygget på slutten av 70-tallet, kom forretningene og finansfolket. Men Dubai manglet fremdeles turister.

– Vi kunne ikke skilte med pyramider eller andre historiske severdigheter. Men vi hadde masse plass til å skape spektakulære ting, forteller Tareq.

Og det gjorde de. Den korte kystlinja ble supplert av kunstige øyer, to av dem formet som palmer, og det konstruerte arkipelet The World – som med sine 300 øyer er verdens største samling. Bare de to palmeformede øynene utvidet kystlinjen med 520 kilometer, og dermed hadde Dubai strandplass for et lass av solsultne turister. Luksushotell, kjøpesentre og fornøyelsesparker poppet opp av ørkensanden i rekordfart, og da snakker vi ikke om hvilke anlegg som helst. Dubai tar ikke til takke med å være noe annet enn best, og kan friste med blant annet verdens største kjøpesenter, verdens høyeste hotell og verdens største kunstige slalåmbakke. Høydepunktet er, bokstavelig talt, Burj Khalifa – verdens høyeste skyskraper, som du fraktes opp i av intet annet enn verdens raskeste heis.

Selv om Dubais mange rekorder i seg selv tiltrekker besøkende fra fjern og nær, er det mest spektakulære med byen selve miksen. Her møtes 1001-natt og futuristiske bygg, ørken og kritthvite strender, tradisjonell arabisk beduinkultur og moderne business. Det hele har resultert i en spennende cocktail, ulikt alt annet du har opplevd.

ORIENTER DEG I ORIENTEN

Dubai har ikke et sentrum med én hovedgate, men ulike bydeler som alle har sitt særpreg. Dubai Marina og Jumeirah Beach rommer et stort utvalg av hoteller, strender, restauranter og butikker, og er det området de fleste turister velger å bo i. Det er også her du finner det kjente landemerket Burj Al Arab – hotellet som er formet som et seil, utelukkende består av suiter og som har premiert seg selv med uoppnåelige sju stjerner. Downtown kan skilte med verdens største kjøpesenter, Dubai Mall, og byens langstrakte stolthet og Burj Khalifa, imens Indiske og pakistanske influenser er å finne i bydelen Satwa, som huser skreddere, tekstilhandlere og billigere restauranter. Er du ute etter kule gallerier og eksklusive restauranter, skal du ta turen til finansområdet DIFC, imens de gamle delene av byen, Bastakiya og Deira, byr på noen fargerike spor av det Dubai opprinnelig var.

Fakta

Dubai er et emirat og den nest største byen i den føderale republikken De forente arabiske emirater i Midtøsten. Dubai ligger ved Persiabukta, og har både sandørken, halvørken, landbruksareal og oaser. Av de 2,4 millioner innbyggerne er majoriteten arbeidsinnvandrere fra Asia.

Været i Dubai er konstant varmt og tørt, men ettersom det er ekstra varmt i perioden mai til september (gjerne mellom 40 og 50 grader), er høysesongen for turister mellom november og april. Takket være den lave tidsforskjellen (3 timer foran Norge), medfører ikke reisen dit noe merkbart jetlag.

Burj-Khalifa-Exterior JA-Jebel-Ali-Beach-Hotel-Wet-Spa-Facilities

Til Dubai reiser du for å nyte sola og det gode liv, bade i luksus og oppdage noen av verdens mest imponerende og moderne severdigheter. Byen er rett og slett et glitrende, arabisk eventyr!


FOTO: BURJ KHALIFA, JEBEL ALI BEACH HOTEL/JOCHEN TACK


SHOPPING OG SEVERDIGHETER

Det er ikke mange steder shopping og severdigheter går hånd i hånd, men på Dubai Mall, gjør det faktisk det. Med sine 1200 butikker er dette nemlig verdens største kjøpesenter, og her får du tak i alt. Både de store motehusene og kjedene er representert, og med supplementer som fossefall, skøytebane og Midtøstens største akvarium, er kjøpesenteret en opplevelse i seg selv. Det er også fra Dubai Mall du kan ta heisen som har en fart på 10 meter i sekundet opp til 148-etasje i Burj Khalifa, som med sine 828 meter er nesten tre ganger så høyt som Eiffeltårnet. Herfra kan du virkelig kjenne på svimmelheten imens du betrakter Dubai fra fugleperspektiv, knipser et bilde og kan huke av et besøk i verdens høyeste bygning på bucketlisten. Har du ikke høydeskrekk, kan du bli litt lenger, og nyte en finere middag med spektakulær utsikt på restauranten At.mosphere i 122 etasje.

Synes du Dubai Mall blir litt i største laget for shopping, bør du isteden legge turen til Mall of the Emirates, som med sine 560 utsalgssteder også tilfredsstiller de aller fleste. Det er også her inne Ski Dubai ligger – verdens største kunstige slalåmbakke, med stolheis og det hele.

Har du litt å rutte med, finner du de mest eksklusive butikkene i DIFC-distriktet, imens den som vil ha rimeligere og mer autentiske arabiske ting bør legge turen til de eldre delene av byen, hvor bygningene trekker tankene til både Aladdin og gamle James Bond-filmer. Start turen med et besøk på Dubai museum (som ligger i byens eldste bygning, Al Fahidi Fort) for å få et begrep om hvordan Dubai var før den ville veksten startet, og ta så en tradisjonell abra-båt over vannet til Deira. Tusle rundt på markedet og snus deg fram blant krydder, keramikk, sko og tekstiler, før du går videre til Gold Souk – der alt som glimrer er gull.

Reiser du til Dubai over nyttår, må du få med deg det store nyttårssalget som går av stabelen her hvert år. Salget kickstartes 1. januar av supersalget «New Year flash sale», med opptil 90% prosent rabatt i 12 timer, før Dubai Shopping Festival (DSF) fortsetter hele måneden igjennom, med gode rabatter og en rekke happenings. Det antas at over 2 millioner mennesker drar til Dubai bare for å få med seg festivalen hvert år, så dette er utvilsomt Midtøstens elleville shoppingbegivenhet.

Tips!

Selv om Dubai er en kosmopolitisk by med mange nasjonaliteter, tilhører den et muslimsk land. Når det kommer til bekledning, er det derfor naturlig å ta hensyn til den lokale kulturen. Badetøy kan benyttes på stranden, badeland og feriehotell, og shorts og t-skjorte er greit på naturutflukter. For øvrig bør du kle deg anstendig med knær og skuldre tildekket.

GettyImages-515038813

Burj Al Arab («Arabernes tårn») er verdens tredje høyeste hotell, beliggende på en menneskeskapt øy 280 meter ut i havet utenfor stranden ved bydelen Jumeirah i Dubai. Hotellet hevder selv å være et «sjustjerners hotell», selv om skalaen for hoteller bare går fra én til fem stjerner.


FOTO: GETTY IMAGES

SHISHA OG SMAKSRIKE FRISTELSER

Noe av det aller beste med Dubai, er maten. Det er nesten rart det ikke snakkes mer om byens matscene, med tanke på mangfoldet, servicen og smakene. Her spiser du kort sagt dødsgodt, enten du foretrekker arabisk, asiatisk, italiensk og andre internasjonale klassikere, eller mer unike opplevelser, som en rimelig kamelburger på Local House i Bastakiya, eller et eksklusivt måltid i akvarium-restauranten Al Mahara på luksushotellet Burj Al Arab.

På Souk Al Bahar i Downtown, vis-à-vis Dubai Mall, kan du nyte deilig mat på en av restaurantene imens du hviler øynene på det oppsiktsvekkende fonteneshowet som sprutes i gang flere ganger i løpet av kvelden. En av favorittene her er Mango Tree, som serverer utsøkte asiatiske retter med en moderne touch. Vil du isteden skue bort på det kjente «seilet» (Burj Al Arab), bør du innta middagen på uteserveringen til Villa Beach på Jumeirah Beach, hvor du kan du velge mellom fersk sjømat, biff og middelhavsinspirerte retter.

Dubai Marina er også et yndet sted for middag. Her bør du ta en kulinarisk reise i Pier 7 – et iøynefallende bygg med 7 etasjer, og en restaurant i hver av dem. Her får du alt fra arabisk og asiatisk til fransk og meksikansk mat, og en «se og bli sett»-spot uansett hvilken etasje du slår deg ned i. Videre har Reem Al Bawadi god og rimelig arabisk og libanesisk, imens Massimo’s Italian Restaurant byr på helt nydelig pizza og pasta.

Vil du ta en drink etter maten, bør du sette snuta mot et av de store hotellene, som gjerne har en bar eller nattklubb. Imens Club Boudoir er byens mest eksklusive og trekker jetsettere fra hele verden, er Barasti Beach Bar mer laid back, med gratis inngang og ingen kleskode. Det er hit expatsene går for å ta en øl, røyke shisha (vannpipe) og se sport på storskjerm under åpen himmel etter jobb, så her er det god stemning hver dag – og ofte ekstra stemningsfylt med livemusikk i helgene.

Her bor du bra

Jebel Ali Golf Resort: Digert og idyllisk resort bestående av de to hotellene JA Palm Tree Court (5 stjerner) og JA Jebel Ali Beach Hotel (4 stjerner). Her bor du på en idyllisk strand et stykke utenfor bykjernen, med super standard og service og fasiliteter som 15 restauranter og barer, fire svømmebasseng, spa-avdeling, 9-hulls golfbane, egen stall med hester og kameler og vannsportsaktiviteter – for å nevne noe. jaresortshotels.com / apollo.no

Hilton Garden Inn Mall of the Emirates: Nytt og fresht byhotell med 4 stjerner og sentral beliggenhet i Al Barsha, bare noen meter fra det store kjøpesenteret Mall of the Emirates. Her har du alt du trenger: fantastisk service, basseng, gratisbuss til stranda, bar, kafé, restaurant, kiosk og room service hele døgnet. hiltongardeninn3.hilton.com / apollo.no

Mövenpick Jumeirah: Perfekt for den som vil ha både by og bad! Her bor du nemlig nære stranden og den berømte shoppinggaten The Walk til 5 stjerners standard. Strandpakke med madrass, parasoll, håndkle og vann er inkludert, og i tillegg har hotellet et hyggelig bassengområde. movenpick.com / apollo.no

Tips!

En ting det er greit å huske på, er at du må gå på en restaurant som er tilknyttet et hotell dersom du vil nyte alkohol til maten. Til gjengjeld er mange av de beste restaurantene i Dubai nettopp det.

Wild-Wadi-Waterpark-Family-at-Riptide-Pizza-overlooking-Flood-River-with-Jumeirah-Sceirah JA-Palm-Tree-Court-Gardens-c

FOTO: WILD WADI WATER PARK, JEBEL ALI BEACH HOTEL/DANIELLA BAPTISTA

UT AV BYEN

Selv om Dubai er en pulserende storby, venter noen av de beste opplevelsene utenfor bykjernen. En av de mest populære aktiviteten for turister, er å dra ut i ørkenen. En times kjøretur fra sentrum ligger nemlig gylne sanddyner og gløder i lyset fra kveldssola, og gir deg et inntrykk av det landskapet Dubai har vokst frem i. Flere turoperatører arrangerer ørkensafari (deriblant Desert Adventures), hvor du får sitte i en jeep som kjører berg-og-dalbane på sanddynene, etterfulgt av kamelridning, middag og magedans i en beduinkamp etter solnedgang. Jeep-turen er litt nervepirrende (spesielt hvis du blir fort bilsyk) og veldig varm (husk å ta med deg nok vann) – men aller mest fortryllende!

Og apropos varmen: med sitt mildt sagt hete klima, er Dubai den perfekte destinasjonen for å bade og ta det helt piano under en parasoll eller stråhatt. Er du en badenymfe, må du sette av en dag til å dra på Wild Wadi Waterpark – et stort og lekkert badeland med sklier og attraksjoner for lekne i alle aldre. Og imellom skliene, kan du flyte rolig rundt i en badering eller ligge flatt på en seng på en av parkens solterrasser imens du skuer bort på «seilet». (Dette er det beste badelandet undertegnede noen gang har besøkt, og for å få en smakebit av hva som venter deg, bør du søke opp sklia «Jumeirah Sceirah» på YouTube.)

Vil du sprade mer rundt i bikini eller badeshorts, har mange av hotellene i Dubai basseng og strandlinje, men en ordentlig sindig sydhavsfølelse får du på JA Palm Tree Court (en del av Jebel Ali Golf Resort), som ligger tilbaketrukket, ca. 20 minutter fra sentrum. Enten du er ute etter en fullverdig badeferie for å lade batteriene, eller bare vil kombinere storbyferien med par dager på stranda, bør du legge inn et stopp her. Et opphold på Jebel Ali Golf Resort koster nemlig ikke stort mer enn en vanlig sydenferie, men forskjellen er at du her får mer sol og luksus for pengene. Her har du palmer, hvit sand, infinity pool og hav rett utenfor hotelldøra, og for øvrig alt du kan begjære for en vellykket badeferie: store, luksuriøse hotellrom, fabelaktig service, en rekke restauranter, basseng-barer, spa-avdeling, golfbane og en frokostbuffé vi tipper du aldri har sett maken til! Og den prisvinnende hotellrestauranten White Orchid serverer faktisk så enestående asian fusion-retter at det er verdt å dra ut hit bare for å spise middag!

En annen gylden anledning for å ta turen til Jebel Ali Golf Resort, er for å legge ut på en spektakulær sightseeing. Selskapet Seawings arrangerer nemlig turer med sjøfly fra brygga her, hvor du i løpet av 40 minutter får oppleve landemerker som Burj Khalifa, The World, Palm Jumeirah og Burj Al Arab fra oven. Dette er den aller fineste måten å få et overblikk over Dubai på, og i tillegg en wow-opplevelse du sent vil glemme!

5 ting du må sjekke ut når du er i Dubai

Wild Wadi Waterpark: Fantastisk badeland med 30 sklier og attraksjoner for både barn og voksne, og med utsikt til det kjente hotellet Burj Al Arab.

Dubai Mall: Verdens største kjøpesenter, med blant annet over 1200 butikker, over 150 spisesteder, skøytebane, Midtøstens største akvarium, 22 kinosaler, fossefall og KidZania – der barna kan ”utdanne seg” til kirurger eller ta billappen imens foreldrene shopper.

Deira: Dubais eldste område, med trange smug, markeder, krydderutsalg og en egen gull-gate (Gold Souk).

Burj Khalifa: Verdens høyeste byggverk, hvor du kan betrakte utsikten fra verdens høyeste observasjonsdekk utendørs.

Ørkenen: Dra på ørkensafari med jeep eller kamel en ettermiddag og opplev de fascinerende sanddynene.

Seawings Seaplane Tour: Se Dubais ikoniske attraksjoner fra lufta, sittende i et lite propellfly som letter og lander på vannet.

Til Dubai direkte fra OSL

Daglige avganger med Emirates (7 t.) og opptil tre ukentlige avganger med Emirates via Apollo.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: