– Det er kjedelig at folk skal fremstå perfekte

Linn Isaksen 15. august 2016

Det Ida Fladen selv mener hun er aller best på, er å være seg selv i alle settinger. Den evnen har det blitt suksess av.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Ida Fladen (30)

er en norsk radioprofil og programleder fra Rælingen i Akershus. Etter å ha gått på radiolinjen på Danvik Folkehøgskole, jobbet hun flere år som programleder i NRJ, før hun gikk videre til NRK P3 og programmet Miksteip. Ida ble for alvor et kjent fjes i 2013, da hun ledet den subversive NRK-programserien Prosjekt Perfekt, der hun i tre måneder levde et liv utelukkende basert på livsstils- og skjønnhetsråd fra populærkulturen. I 2014 gikk hun over til TV 2, hvor hun ledet Sommertid og Idol Junior. Samme år var Fladen nominert til fem Gullruten-priser, og vant prisen for Årets nyskapning med Prosjekt Perfekt. Denne høsten er hun igjen aktuell på skjermen, med det personlige programmet Happy Go Lucky, som retter seg mot unge og handler om mental helse.

– Jeg synes det er kjedelig at offentlige personer skal fremstå så perfekte, sier Ida Fladen.

Hun sitter under et tre i en park på Grünerløkka i Oslo, i et regn av bladlus, og snakker åpent om alt fra dårlige reiseminner til depresjon, og advarer om at hun er litt «groggy i hodet» etter at hun smalt i bakken på 17. mai og fikk sin tredje hjernerystelse på to år.

Ida er kjent for å «bjuda på», som det heter. Først i TV-serien Prosjekt Perfekt, der hun gjennom å teste alt fra juicekurer og bikramyoga til tarmskylling og besøk hos plastikkirurg, viste hvilket enormt press unge jenter lever under og hvor absurde mange av livsstilsrådene i media faktisk er.

Og siden har hun blitt stående i bresjen for å belyse at verken kroppen eller tilværelsen er plettfri. Hun deler det med sine 68.000 følgere på Instagram når hun ligger usminka på sofaen med et anfall av krystallsyke en lørdagskveld, eller når alle kjolene i skapet plutselig viser seg å ha blitt for små.

– Det er mitt lille opprør mot kroppshysteriet. Jeg er sikker på at unge jenter trenger forbilder som ikke virker uoppnåelige, og føler meg heldig som får være med å påvirke. Når noen skriver til meg og forteller at jeg har fått dem til å like seg selv bedre, da blir jeg så ekstremt glad!

Ida2

I 2014 ledet Ida Idol Junior, imens Alejandro Fuentes, Margaret Berger, Sandra Lyng og Alexander With satt i dommerpanelet. – Det var ekstremt gøy å få være med på den type produksjon. Hver gang klokka tikket ned før vi gikk live, ble jeg supernervøs og tenkte: «Hva i helsike var det jeg skulle si igjen?» Men så kom heldigvis manus på rams hver gang.

RAMLET UT I RAMPELYSET

Den selvfølelsen det krever å stå opp for sine egne verdier og være en motstemme, har hun derimot ikke alltid hatt. Som tenåring var også Ida opptatt av utseendet, og som liten var hun mer usikker og ikke spesielt glad i å være i søkelyset. Allikevel endte hun ofte opp med å opptre på skoleavslutninger og bedyret at hun skulle «jobbe i radio» hver gang noen spurte om hva hun skulle bli når hun ble stor. Og det at hun alltid sa det, førte til at det faktisk ble sånn, tror Ida.

Da klassen ble sendt ut i arbeidsuke på ungdomsskolen, var Ida i P4, og på videregående sendte hun skoleradio live fra kantina en gang i uka – selv om hun egentlig ikke turte.

– Da jeg ikke kom inn på journalisthøgskolen i Oslo etter videregående, søkte jeg meg til radiolinja på Danvik Folkehøgskole, bare for å ha noe å svare når folk spurte hva jeg skulle. Jeg var pysete og hadde egentlig ikke lyst til å flytte dit alene, selv om det bare var til Drammen – en time fra Oslo, forteller hun.

Etter folkehøgskolen fikk Ida praksis i radiokanalen NRJ, hvor hun raskt ble ansatt og værende i fem år, før hun ble headhuntet til NRK P3. Overgangen fra radio til TV-skjermen i 2013 beskriver hun som «veldig smertefri».

– Jeg hadde alltid hatt en hemmelig drøm om å jobbe med TV, og Prosjekt Perfekt gjorde det ukomplisert for meg å tre inn i rampelyset. Jeg skulle jo bare være meg selv!

Helt smertefritt, har det riktignok ikke vært i ettertid. Selv om hun gjorde braksuksess over natta, har kjendistilværelsen også ført med seg en god del kritikk.

– Mye går på utseendet mitt. Jeg har fått tilsendt slankepiller i posten fra folk som mener at jeg er for tjukk, for eksempel. Det er jo selvfølgelig ikke noe gøy, men jeg har jobbet aktivt med meg selv for å ikke la kjendisstatusen påvirke selvbildet mitt. Jeg var jo ikke misfornøyd med meg selv før jeg havnet på TV, så hvorfor skulle jeg bli det nå? Nei, da synes jeg det er verre når kritikken går på ferdighetene mine som programleder. Jeg er mer opptatt av å gjøre en god jobb enn å se bra ut.

6 kjappe

Hvordan blir du når blodsukkeret synker? – Helt jævelig. Sur og stille. Jeg klarer knapt å snakke før jeg har fått i meg mat.

Samler du på noe? – Nei, men jeg kjøper sjukt mye billige smykker og solbriller. Jeg klarer ikke å la være, selv om jeg vet at jeg ikke trenger det.

Hva har du på deg når ingen ser deg? – Bare truse. Men jeg tror egentlig at naboene ser det, i og med at jeg ikke har gardiner.

Hvilken serie er den beste du vet om? – Game of Thrones! Da jeg oppdaget den så jeg fire sesonger på to uker.

Hvem var du på barneskolen? – En med splitta personlighet. Foran foreldre og lærere var jeg en nerd og et skikkelig englebarn, men uten at de voksne visste det, var jeg også en bølle som sloss med gutta og fant på masse rampestreker.

Hvis du hadde vært et dyr, hadde du vært… – Hvis jeg kunne velge; en enhjørning. Men jeg hadde nok vært et lemen, i og med at jeg er ganske hissig. Jeg har vokst det litt av meg nå, men før var det helt krise. Da kunne jeg bli så sint at jeg følte at jeg skulle sprekke!

CHARTERDRONNINGA

Og en god jobb, det er det liten tvil om at Ida Fladen gjør. Det er ikke uten grunn at TV 2, Norges nest største TV-kanal, knabbet henne fra statskanalen i 2014, eller at tusentalls følger, liker og kommenterer livet hennes i sosiale medier. Og utover det faktum at hun er en eminent programleder, skyldes trolig populariteten at hun besitter en sjarm som nærmest popper ut av skjermen, og nettopp det at hun er befriende åpen og ufiltrert.

– Jeg er veldig lite selvhøytidelig og god på å være meg selv i alle settinger. Jeg tror for så vidt ikke jeg hadde klart noe annet. For meg virker det mye mer slitsomt å skulle ta på seg en maske enn å la være, sier Ida.

Enkelte dager er det sistnevnte klin umulig. Ida lider nemlig av kronisk krystallsyke – en sykdom som påvirker balansegangen i øret og gjør henne svimmel og kvalm, og som i perioder slår til så kraftig at hun kan bli sengeliggende i ukevis.

– Til tider blir jeg deppa og lei meg, men jeg jobber med å akseptere sykdommen og har begynt å venne meg til at ting ikke alltid blir som jeg planlegger.

Til gjengjeld er Ida heldigvis innmari flink til å kose seg når hun er i fin form. Hun elsker å bade, fråtser i paprikapotetgull med dipp, danser og skåler på byen og er skikkelig glad i å reise. Og aller best liker Ida å dra til Syden.

– Det er mulig det er fordi jeg har hatt fast jobb siden jeg var 20, men når jeg har ferie, da vil jeg ligge rett ut på et strandhåndkle og slappe av, konstaterer hun.

Tidligere i år var hun så sulten på en sydentur at hun dro til Gran Canaria mutters alene.

– Jeg går ikke engang ut i parken i Oslo alene, så det er egentlig utypisk meg. Men etter at jeg hadde drukket tre glass vin en kveld, tenkte jeg bare «hvorfor ikke?», og bestilte tur. Og overraskende nok, så koste jeg meg skikkelig! sier Ida, og fortsetter:

– Men jeg snakket ikke med en sjel, altså! Venninnene mine sa i forkant at jeg sikkert kom til å bli kjent med folk, men jeg tenkte bare; «hell no!», og tilbrakte kveldene med frossenpizza i leiligheten, ler hun.

collage IDA

Ida er ikke redd for å legge ut ærlige bilder på Instagram. (@idafladen)

– Jeg er opptatt av at folk skal se på meg som et helt vanlig menneske. Jeg trener ikke like mye som Tone Damli, liksom, så da er det heller ingen grunn til at det skal se sånn ut. Jeg er fornøyd hvis jeg får gått to turer i uka, jeg.

BEDAGELIG BUSINESS

Når det kommer til folk hun kjenner, er Ida derimot innmari sosial. Hun prater på inn- og utpust, henger masse med venninnegjengen sin, og klemmer gjerne så mange venner ut på balkongen at enkelte naboer himler med øynene.

– Men når vinteren kommer, da blir jeg asosial, sier Ida.

– Jeg hater snø og mørket og alt som er kaldt. Da burer jeg meg inne med tøfler og ullteppe og ser på serier for alle penga!

Hva med høsten, da? Hva gjør du da?

– I den mellomperioden som kommer nå, prøver jeg å klemme ut siste rest av sommeren og gjøre ting som å grille i parken med venner. Jeg liker også å dra på hytta hvor jeg kan plukke tyttebær og være ute i naturen, men jeg går aldri langt. Maks ti minutter.

Ida stikker albuene i gresset, strekker beina ut i kors og knaser et potetgullflak mellom jekslene.

– Jeg tror jeg må ha fått en overdose av alt som heter trening, tur og telt i barndommen.

Spørsmål om flyvning

Om flyplasser: – For meg er flyplasser synonymt med dårlig tid. Jeg hater nemlig å ha for god tid, ettersom jeg alltid får reisefeber – om jeg så bare skal fly til Bergen, og da er det innmari slitsomt å bli sittende på flyplassen og vente.

På Oslo Lufthavn: – Går jeg innom Duty Free for å kjøpe snus og raske med meg noen produkter. Og på vei hjem, kjøper jeg alltid med meg tre flasker vin til spontane fester.

I lufta: – Hører jeg på musikk eller podcast, som jeg sjelden gjør ellers. Favorittpodcasten er Jentegarderoben.

Flyturen jeg aldri glemmer: – Jeg hadde en dramatisk opplevelse i London forleden. Jeg hadde googlet at det skulle ta 40 minutter med taxi til flyplassen, men da jeg først satt i bilen, innså jeg at det var snakk om 1 time og 40 minutter. Jeg rakk innsjekk på sekundet, og spurta i 20 minutter for å komme til gaten. Da jeg omsider dumpet ned i flysetet var jeg supersvett – og veldig lykkelig.

Beste reisetips: – Gjør reisen så komfortabel som mulig. Jeg har alltid med meg pute, øyemaske, ørepropper, sokker og teppe, og skjønner meg ikke på folk som pynter seg når de skal fly langt.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: