– Det er i Oslo jeg finner roen

Linn Isaksen 1. april 2016

Golfspiller Suzann «Tutta» Pettersen om å leve på farten og forventningene til OL i Rio.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Året er 1996. Suzann Pettersen er 15 år, plukker opp dagboka til Oslo Golfklubb og skriver:

«Jeg skal bli verdens beste golfspiller!»

På dette tidspunktet hadde hun svingt kølla i ni år allerede, etter å ha blitt hekta da hun deltok i sin første golfturnering som 6-åring. Og nå hadde hun altså bestemt seg.

Tjue år frem, etter å ha sikret mange viktige seire og utmerket seg som et flaggskip i internasjonal kvinnegolf, er hun fremdeles like bestemt og målrettet:

– Jeg vil bli så god som overhodet mulig. Jeg elsker å vinne, og liker å sette forventningene høyt, fastslår Suzann.

​Suzann «Tutta» Pettersen (35)

Er Norges fremste kvinnelige golfspiller. Hun lå som nummer to på verdensrankingen både i 2009, 2011 og 2014, har åtte seire på Ladies European Tour og femten på den amerikanske LPGA-touren – deriblant i majorturneringene LPGA Championship i 2007 og Evian Championship i 2013. Hjemmeklubben hennes er Oslo Golfklubb, men i dag bor Suzann i Orlando, Florida, hvor hun er medlem i klubben Arnold Palmer’s Bay Hill. I august skal Tutta delta i OL i Rio de Janeiro i Brasil, når golf for første gang på 112 år blir en del av det olympiske programmet.

RASTLØS PERFEKSJONIST

At hun skulle ende opp som profesjonell golfspiller kom kanskje overraskende på noen. Som liten var Suzann glad i fart og aktiv i flere raske idretter, og på skolen var hun den rastløse jenta som satt bakerst i klasserommet og vippet på stolen. Hun vokste dessuten opp med to eldre brødre, der hver dag var en tøff kamp om å være best.

– Jeg er ikke så tålmodig av natur, men når det kommer til golf er det annerledes. Jeg er perfeksjonist, og gir meg ikke før jeg er fornøyd. Og mentaliteten om hele tiden å prøve å slå brødrene mine i barndommen har nok hjulpet meg til å komme dit jeg er i dag.

I dag er Tutta den som pryder promoplakatene på de fleste turneringene hun er med i, og den både fans og presse alltid vil ha en bit av. Hun har tjent over 100 millioner kroner bare i premier så langt i karrieren, ifølge LPGAs egne premieliste, og har både en gedigen skosamling og flere luksusbiler i garasjen.

Veien har gått fra amatørturneringer på slutten av nittitallet – hvor hun ble norgesmester fem ganger og vant både British Girl’s Open og World Amateur Championship, til gjennombruddet med seier i French Open i 2001, og videre via braksuksess med fem seire på LPGA-touren i 2007.

Neste milepæl er OL i Rio, hvor golf for første gang på over hundre år er en del av det olympiske programmet.

– Målet er å ta medalje. Å ha hårete mål er en god drivkraft, sier Suzann.

​I lufta

Hører jeg på musikk. Jeg er nok en radio hit girl. Ingenting er som norsk radio når jeg reiser jorda rundt.

SPC 2012 foto NGF-30

– For å bli god i idrett kreves det lidenskap for sporten, et sug etter å lykkes, tålmodighet og hardt arbeid over tid, sier Tutta, som er inne i sin sekstende sesong som profesjonell golfspiller.

NERVER OG NAKENBILDER

Det at hun er selvsikker, betyr ikke at Suzann ikke er spent. Hun er nervøs på start, hver eneste gang.

– Nerver er bra. Når jeg bruker så mye tid og krefter på en ting, er det viktig å kjenne på kroppen at jeg har lyst til å lykkes. Derfor ønsker jeg nervøsiteten velkommen, og jobber heller med å mestre den.

Kanskje er det nervene som har ført til at hun har fått kritikk fra norske medier for å ikke gi nok av seg selv på banen. Ikke smile og flørte nok med publikum.

– Jeg er intens og forventer det beste av meg selv, og derfor kan jeg virke innbitt på banen. Men der ligger fokuset mitt på å gjøre en god jobb, forklarer hun.

Utenfor banen tar 35-åringen derimot seg selv veldig lite høytidelig. Hun er «den første til å le av seg selv», som hun sier, og fremstår som lur og litt rampete. I 2012 stilte hun for eksempel opp naken i ESPN Magazines årlige «The Body Issue», der kjente idrettsutøvere viser seg uten en tråd. «Kult å bli spurt og kult å gjøre det. Her i USA er dette magasinet prestisje. Men det er den pinligste fotoshooten jeg noen gang har gjort! Jeg fløy jo rundt der naken i nærmere fem timer», sa Tutta til VG den gangen.

​Favorittreisemål for å…

… lade batteriene: Oslo

… ha det skikkelig gøy: Las Vegas

… fylle på kulturkvoten: Italia

… spille golf på ferie: Spania

MESTRINGSMEDISIN

Som 23-åring flyttet Suzann til Orlando i Florida, og takket være det varme og golfvennlige klimaet og nærheten til golfeliten, har hun blitt der siden. Hun har delt både nabolag og golfbane med Tiger Woods, og blitt kjent med golfentusiast, forretningsmann og politiker Donald Trump.

Innkvartert i et digert hus bak bevoktede murer, med trimrom, egen kino i kjelleren, putting-green i hagen og utsikt over vannet og til kveldsfyrverkeriet i Disney World, trives Suzann som fisken i vannet. «Nå har jeg kjøpt kongestedet», ringte Suzann hjem til faren sin og sa da huset ble hennes i 2007.

– Trimrommet blir hyppigst brukt, og ellers er det på kjøkkenet jeg slapper av og liker meg best. Der kan jeg se på TV, lage god mat og slippe hodet fri, forteller hun.

Fri er riktignok ikke noe Suzann Pettersen har så mye av. Golfsesongen varer i ti måneder, og når du er «disiplinert, hardtarbeidende og et konkurransemenneske av rang» – som Suzann selv beskriver seg – da er det ikke tid til så veldig mye annet enn trening.

– Jeg elsker å trene og kjenne på følelsen av at jeg blir bedre. Mestring er den beste medisin, sier Suzann, og fortsetter:

– På en vanlig dag i Orlando ringer vekkerklokka rundt 06.00 Jeg er et morgenmenneske og starter dagen med fysisk trening i 90 minutter, etterfulgt av en god frokost. Deretter er det duket for 2-3 timer med golf før lunsj, hvor jeg trener mye teknikk. Etter lunsj spiller jeg golf i tre timer til, før jeg tar en times behandling og deretter spiser middag. Og stort sett er jeg i seng i ni-ti tiden.

​Om flyplasser

Flyplasser er for meg kun en holdeplass på vei til en ny destinasjon. Jeg har opp mot 280 reisedager i året, så jeg bor i en koffert.

Suzann-Pettersen-in-Suzann-Pro-Challenge-photo-ngf

Her er Tutta i sving under Suzann Pro Challenge – en turnering hun har arrangert i Norge de siste fire årene. I august er hun Norges gullhåp under OL i Rio de Janeiro. – Jeg gleder meg til å spille med flagget på brystet og til å kjenne på den olympiske stemningen, sier Suzann til Mallpaper.

TIL OL OG FORBI

I 2013 ble Suzann sammen med Christian Ringvold etter å ha vært singel i fire år, og i fjor forlovet de seg. De er begge fra Oslo, og golfesset har tidligere erklært at de kommer til å flytte tilbake til Norge når golfkarrieren hennes er over.

– Jeg savner familie, venner, naturen og nærheten til alt. Jeg elsker å være ute i frisk luft og bruke den flotte naturen vi har. Jeg har reist jorda rundt og opplevd mange flotte steder, men det er noe spesielt med å komme hjem til lille Oslo. Der finner jeg roen på en annen måte, sier Suzann.

Hun forteller at hun «elsker å tilbringe tid med tantebarna» og at hun ønsker seg egne barn en dag. Tidligere har Tutta vært klar på at den dagen det eventuelt skjer, så legges samtidig golfkarrieren på hylla. Familielivet lar seg neppe kombinere med et intenst treningsprogram og opp mot 280 reisedøgn i året.

For noen år siden uttalte Suzann til flere medier at OL i Rio muligens kunne være endepunktet for karrieren. At det å få spille med flagget på brystet – som hun trodde var utenfor rekkevidde da hun valgte golfen – kunne være både et høydepunkt og en fantastisk sluttstrek.

Men nå som det nærmer seg, er hun ikke like sikker lenger.

– Jeg merker at det er vanskelig å si akkurat når nok er nok. Så lenge kroppen er frisk og rask, kan jeg spille golf så lenge jeg ønsker!

​På OSL

Etter at jeg er kvitt all bagasje, liker jeg å bare valse rundt. Jeg går nesten alltid innom en av kioskene for å fylle på med lesestoff og noe snacks. Og så prøver jeg å rekke innom klesbutikken ARG. Der har jeg gått på noen kjøp.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: