– Det er gjerne de gangene ting går litt ad undas at det blir bra reiseminner

1. juni 2016

Komiker og programleder Else Kåss Furuseth byr på sine festligste feriehistorier.

Del denne artikkelen:

Pinterest

​Else Kåss Furuseth (35)

er en norsk komiker, reporter og programleder. Hun ble først kjent da hun jobbet i radiokanalen NRK P3, før hun slo igjennom på skjermen i programmet Torsdag kveld fra Nydalen i 2009.

Siden den gang, har hun gjort stor suksess med blant annet talkshowet Else på TV2, showet Mot i brøsta med Henriette Steenstrup og Sigrid Bonde Tusvik, og den kritikerroste forestillingen Kondolerer, hvor hun forteller om moren og brorens selvmord. Siden 2015 har hun vært aktuell med sitt eget TV-program. Det er lov å være blid på TV2.

– Det er gjerne de gangene ting går litt ad undas at det blir bra minner, sier Else Kåss Furuseth.

Og morsomme reiseminner, det har komikeren og programlederen mange av. Et av dem er fra da hun gikk alene ut for å kjøpe nattmat i New York og trodde noen skulle til å sjekke henne opp, men isteden ble ranet. Et annet fra da hun traff Hassan, sin første og eneste sommerflørt, i Tyrkia i 2001.

– Jeg dro tilbake i 2006 i håp om å finne ham igjen, men det gjorde jeg ikke. Enten er han gift, død eller ikke interessert, og jeg tipper det siste, humrer Else og fortsetter:

– Jeg glemmer heller aldri korpsturen til Ullensakers finske vennskapskommune, Pihtipudas. Jeg glemte munnstykket til saksofonen min, falt oppå det samme instrumentet på vei ut av bussen så det ble klemt i stykker, og senere samme natt kledde jeg av meg i søvne og gikk naken ut i skogen. Og på vei hjem ble jeg glemt igjen på do på svenskegrensa.

Else og flyplasser

Om flyplasser:
– Da Oslo Lufthavn Gardermoen var helt ny, tok jeg og noen venninner med oss flagg og plakater og ønsket ukjente som landet velkommen. Litt for å glede dem, men mest for å glede oss selv. Såpass stas var flyplassen.

Det viktigste på flyplassen:
– Er å ikke ta på seg en ”pen joggebukse”. Det er kun lov dersom du er inngiftet i Kardashian-klanen.

På OSL:
– Er jeg alltid veldig i ja-fase fordi jeg er så positiv når jeg skal ut på tur. Sist jeg var der kjøpte jeg en kjempeponcho. I ettertid er jeg blitt mer skeptisk til ponco-looken. Når jeg har den på meg ser det ut som det har brent i leiligheten og at jeg bare måtte hive på meg et pledd.

Uten filter

Else vokste opp på Jessheim i Akershus, såpass nære Oslo Lufthavn at hun kunne ta «bilder av charterfolket gjennom stuevinduet». Hun var et harmonisk og veslevoksent barn, som i tillegg til å spille i korps, gikk i speideren, drev med teater og ofte inngikk veddemål med vennene sine fordi hun syntes det var så gøy å sjokkere. Og da hun malplassert kuppet en scene under juleavslutningen i tredjeklasse og latteren runget fra salen, skjønte Else at folk gjerne synes det er gøy når ting blir feil.

– Bestevenninnen min i barndommen, Veronica, var dessuten ekstremt lettledd, så akkurat på den fronten fikk jeg nok tidlig tro på meg selv, til tross for at vitsene og påfunnene mine ikke nødvendigvis var så morsomme, forteller Else.

I dag er det riktig nok flere enn venninnen Veronica og foreldrene til barna på Jessheim skole som synes Else er innmari morsom. De siste ti årene har hun fått folk til å le høyt og mye, via både radio, TV og scenen. Hun har vært nominert til utnevnelsen «årets morsomste» og er fullstendig grenseløs når det gjelder å by på seg selv. Hun har stått kliss naken foran 10.000 publikummere i Oslo Spektrum, tungekysset intervjuobjekter på TV, løpt pesende i kondomdrakt i beste sendetid og smurt inn bakenden med olje for å parodiere Kim Kardashian på Instagram. Alt for å få folk til å le.

– Det høres kanskje rart ut, men dersom folk ler, så gir det mening. Forhåpentligvis!

Else5skarp Else2skarp

Mange mener at Else Kåss Furuseth er Norges morsomste dame. Selv har hun et par andre favoritter: – Jeg har i flere år vært (litt for) opptatt av Linn Skåber. Det hender at jeg drømmer om serien hennes Hjerte til Hjerte, og da våkner jeg av at jeg ler. Men jeg tror allikevel jeg må utnevne Henriette Steenstrup til den aller morsomste. Mest fordi jeg mener det, og litt fordi hun gir så fine julegaver.

​5 kjappe

Storbyferie eller strandferie?
– Kombo! Hvis hotellet har basseng, føles alt som Syden.

Camping eller luksushotell?
– Både og. Men jeg har tatt en teltpause, ettersom jeg fikk min dose i barndommen.

Australia eller Europa?
– Europa! Om man ikke orker å reise så langt, så er Benelux-landende undervurdert.

Badedrakt eller bikini?
– Tankini. Det er på en måte teltutgaven av bikini.

Budsjett- eller sløse-ferie?
– Jeg tenker ofte at jeg reiser på budsjett, men så blir det sløs. Jeg kjøper konsekvent ting jeg angrer på, som t-skjorter med byens navn. De funker ikke i den respektive byen, fordi man liksom ikke skal røpe at man er turist, og hjemme føles Gran Canaria-skjorta bare som snikskryt på lavt nivå.

SUKSESS MED SORG

Et av høydepunktet i karrieren, skulle derimot handle om noe helt annet enn kropp og fjas.

Da Else var 11 år fikk den bekymringsfrie barndommen en brutal slutt, da moren hennes, som led av depresjon, tok sitt eget liv. 17 år senere, i 2009, gjentok tragedien seg, da også Elses storebror begikk selvmord.

To år senere, skrev Else Kondolerer; en times lang forestilling om sin egen families tragedie med komisk tilnærming. Både kritikerne og det norske folk elsket åpenheten og galgenhumoren knyttet til noe så alvorlig som selvmord så mye at stykket etter hvert ble tatt fra lille Torshovteatret til hovedscenen på Nationaltheatret, hvor den ble spilt over flere år, før hun siden tok med seg forestillingen ut på norgesturné.

– Jeg håper de som har sett Kondolerer har gått ut med en god følelse og tenkt at livet kan være fint å leve, og at ingenting blir verre av å snakke om det, sier Else.

​Flyturen jeg aldri glemmer

– Da jeg gikk på do femten ganger på de femti minuttene det tar å fly fra Oslo til Sogndal. Heldigvis var det skjult kamera.

MG 4781

Ifølge henne selv er den største forskjellen på Else på TV og privat den profesjonelle sminken. – Jeg prøver også å roe litt ned på antrekkene. Jeg har blant annet en fruktgenser og en kakehatt, som jeg en gang fikk mail om at jeg «ikke trengte å bruke på TV».

​Hvor reiser du for å…

… lade batteriene?
– Hjem til Jessheim. Jeg elsker Jessheim. Det er såpass kjedelig at du får slappet av. Og det er et kompliment! – Jeg er ikke så glad i stress!

… ha det skikkelig gøy?
– Amsterdam. For detaljer, spør Sigrid Bonde Tusvik.

… for å fylle på kulturkvoten?
– Tjuvholmen i Oslo. (Har enda ikke vært på Astrup Fearnley Museet. Ser på Instagram at det er dit man skal dra på søndager.)

… jobbe?
– Det fineste stedet jeg har jobbet i det siste, er nok Sogndal. Herlig natur, stemning og folk! Neste uke sier jeg sikkert noe annet. Jeg elsker å reise på turné! Føler meg som Rihanna, bare på lavt nivå.

NORGES SVAR PÅ MALDIVENE

Når Else er på ferie er hun så komfortorientert at faren Kristian kaller henne «en vandrende cruisebåt» som alltid har ett mål for øyet: kos!

– Jeg elsker for eksempel sjokolademoussen på restauranten Chez Janou i Paris. Den er ikke bare fantastisk, men også ubegrenset. De setter bollen på bordet – som en brønn av kjærlighet!

Like stas synes hun derimot ikke det var da familien ferierte i en saltby i Frankrike, der alt handlet om salt. Det var salt i vannet, salt på tallerkenen, salt godteri, saltmuseum og saltstatuer, men salt som underholdning var oppskrytt, syntes Else. Da har hun mer sansen for sennep.

– Mitt aller fineste sommerminne, er fra da jeg fikk feire bursdagen min i Dijon i Frankrike, bare fordi jeg var så glad i sennep. Fatter’n tok det på alvor. Det at vi faktisk dro dit, er det jeg husker best – hvordan det var, har jeg fortrengt. Jeg var nok ganske bortskjemt som liten, men samtidig kunne det ha vært verre. Dijon er i hvert fall litt billigere enn Disneyland, håper jeg.

Denne sommeren skal Else derimot ikke legge ut på langtur. Hun skal gjøgle litt på jobb i Lofoten (hvor hun drømmer om å våkne opp i en rorbu, slik hun har sett folk gjøre på film), ta det helt piano på Jessheim og være på familiehytta i Bamble.

– Å være på hytta er superdigg! Alle er veldig stolte av at vi har fantastisk sjøutsikt, noe som egentlig bare er et annet ord for at hytta ligger langt fra vannet. Vi må gå to tusen trappetrinn for å komme til stranden. Uansett er det mitt sommersted nummer én!

Litt tid hjemme i Oslo blir det også, og da tilbringer Else helst en varm dag ved badeanlegget på Sørenga.

– Det er ekstremt deilig å kaste seg ut på tuppen der, hvor du nesten bare ser havet. Det føles som Maldivene, bare billigere, sier Else, og legger til:

– Jeg har, som dere skjønner, aldri vært på Maldivene.


Beste reisetips

– Book hotell i forkant. Jeg har reist mest uspesifisert og blant annet endt opp på med å sove syv døgn på harde fliser på et party-hotell i Bulgaria. Ellers så anbefaler jeg å ha med en venn og en sånn dings som gjør at kontakten passer i alle land. Og husk at Fjellvettreglene er vel så viktige på sommerferie: Gå aldri alene, vend i tide og det er ingen skam å snu. Det redder deg alltid!

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: