Champagne: En sanselig oppdagelsesreise

Ingvild Tennfjord 4. juni 2015

Å lukte på vin, både med og uten bobler, endrer måten du lukter på hele verden, skriver Ingvild Tennfjord.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Phoof er lyden av en kork som spretter mot taket. Boblene som trenger seg frem langs flaskehalsen. Latteren fra gjestene. Hendene med glass som stimler sammen for å fange opp hver eneste dråpe, som i et kappløp med boblene. Phoof, sier det og så fylles øyeblikket av melkehvite, deilige bobler. Skyer i glasset. Legger du øret inntil hører du hvordan det lever der nede. Hverdagen er blåst bort. Velkommen til festen.

Musserende vin har eksistert i århundrer, og finnes i utallige ­versjoner. Øverst troner de edle dråpene fra Champagne.

STJERNER BLANT BOBLENE

Flaskene med bobler var lenge forbehold de rike og berømte. Nå drikker vi musserende vin til både store og små anledninger. Utvalget er mangedoblet. Prisene demokratisert. Men alle valgene gjør det også langt vanskeligere for deg å være kunde. Hva er forskjellen på cava og prosecco? Hva i all verden er en cremant? Og hvorfor er all champagne så mye dyrere enn de andre flaskene? Champagne er vinverdenens kanskje aller sterkeste merkevare. Men de store stjernene er ikke alltid de beste kjøpene. Snus! Smak! Nyt! For i det ligger nøkkelen til forståelse - og derfra kan vi raskt få deg opp i elitedivisjonen. Alt ligger der foran deg. Et teppe av smaker. En vrimmel av produsenter. Om du starter i dag, kommer du til å trenge flere liv for å rekke over alt.

Slideshowt64526

↑ All Champagne stammer fra vinåkrene i distriktet i Nord-Frankrike med samme navn. Alt som bobler er med andre ord ikke Champagne (men kan bruse behagelig på tungen allikevel).

Musserende vin fra ulike steder, som Cava (spansk), Sekt (tysk) og Prosecco (italiensk) omtales ofte feilaktig som Champagne. Kun musserende vin produsert i det ­franske distriktet Champagne kan imidlertid med rette kalle seg ­Champagne.

Så hva nå? Hvor begynner du? Det største sviket vinbransjen gjør mot alle som drikker, nyter og sanser vin, er at vi til stadighet gir dere inntrykk av at vin egentlig er for vanskelig å fatte. At det bare er oss, den lille klubben på den andre siden av gjerdet, som klarer å forstå, fortolke og verdsette smakene. Det er en løgn. Dessverre en veldig seiglivet en.

Man deler Champagne inn ­etter druetype og sukkerinnhold, og primært tre druetyper brukes i ­produksjonen: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

LUKT PÅ LIVET

Du kan. Hvis jeg skal etterlate deg med bare to spinkle ord, så må det være disse. Det er et vidunderlig eventyr som venter på deg. Idet du begynner å trekke boblene gjennom tennene, og vurderer størrelsen på dem, så er du allerede i gang. Å lukte på vin, både med og uten bobler, endrer måten du lukter på hele verden. Du kommer til å merke det når du lager middag. Snuste du på kjøttet før? Memorerte du sitronduften, og forsøkte å skille den fra en lime? Blir du flinkere til å sanse, er det ikke bare vin du merker, og tar inn med større bevissthet. I det du legger ut på en sanselig oppdagelsesreise, kommer du ikke til å kunne gå tilbake. Det blir som å slutte å høre musikk. Smakene er der rett foran deg og venter.

Champagnen varierer også mellom søt og tørr, avhengig av hvor mye ­sukker den inneholder. Mye ­sukker­ gjør en søt Champagne, og lite sukker gjør den tørr. Sukkerinnhold kan variere fra 50 gram til 0 gram, og ­rekkefølgen fra søt til tørr er som følger: doux, demi-sec, sec, extra sec, brut, extra brut, og ultra brut.

Du kan. «I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it – unless I’m thirsty. Lilly Bollinger.»

DIREKTE FRA OSL

OSL har daglige avganger til Paris. Air France flyr flere ganger hver dag,

Norwegian flyr 5 ganger i uken og SAS flyr alle dager utenom lørdag.

Teksten er et utdrag fra Ingvild Tennfjords bok «Bobler!»

Kagge forlag www.ingvildtennfjord.com

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: