Bergtatt av Miami

Linn Isaksen 1. november 2016

Himmelske strender, fengslende smaker og pastellfargede bygninger. – Reiser du til Miami må du være forberedt på å falle pladask!

Del denne artikkelen:

Pinterest

Det har bare skjedd et par ganger før. – At jeg har blitt fylt av en «WOW!-følelse» og nærmest følt meg litt starstruck idet jeg har landet i en kjent by som jeg opp igjennom livet har betraktet på film og TV og hørt sanger om. Første gang det skjedde var i New York, og senere i Paris. I disse to tilfellene har det riktignok nesten vært forventet. Da jeg dro til Miami tidligere i år ble jeg derimot tatt helt på senga. Jeg innbilte meg at jeg ikke hadde noe forhold til storbyen i Florida helt sørøst i USA, men da jeg suste over broen MacArthur Causeway, omringet av det glitrende vannet i Biscayne Bay og med de pastellfargede art deco-husene i sikte, ble jeg igjen slått av denne lidenskapelige begeistringen. Det var først da de vage minnene fra 80-tallsserien Miami Vice og frasene fra Will Smiths 90-tallshit Miami ble vekket til liv, og det gikk opp for meg hvor kjent Miami er. Og kjendisstatusen, den er velfortjent. Miami er et av få steder som kan skilte med både storbypuls og paradisstrender. Her finner du alt du kan begjære av et feriested; palmer, hvit sand og asurblått hav, men også kunst, shopping, mat i verdensklasse og den fineste bakgårdsbaren undertegnede noen gang har sett. Men mer om den senere! 

Fakta

Miami er en by i delstaten Florida i USA, med nesten fem millioner innbyggere. 

Byen er landets fjerde mest tettbebygde område etter New York, Los Angeles og Chicago, og et av USAs mest populære feriesteder. Beliggenheten helt sørøst i USA, mellom Nord- og Sør-Amerika, sørger for at Miami så å si alltid har strandvær, men det regner aller minst i perioden januar til april.

Nett: miamiandthebeaches.com og visitflorida.com/miami

TROPISK PARADIS

I Miami er aldri problemet at du ikke har noe å finne på, men snarere hva du skal velge. Tilbudet her er nemlig like gigantisk som byen selv, og det er ikke uten grunn at Will Smith synger «I only came for two days of playing, but everytime I come I always wind up stayin».

La oss derfor ta de viktigste tingene først, og en av dem er strendene. Du kan ikke dra til Miami uten å ligge minst én dag på den hvite, finkornede sanden, bade i det klare vannet og hvile blikket på de knallfargede livvakthusene. Det kan virke litt forvirrende at Miami Beach ikke er en strand, men en by i byen. Men Miami Beach har en lang kyststripe som er delt inn i strendene North Beach, Mid-Beach og South Beach, hvorav den sistnevnte er den livligste og mest kjente. Det er South Beach du har sett på TV og postkort, og også her du finner palmetette Lummus Park og Ocean Drive med det kjente art deco-distriktet med pastellfargede bygninger som er som sukkertøy for øynene. South Beach er i det hele tatt sentrum for både shopping, spisesteder og uteliv, så dette er et område du bør sette av tid til å sose litt rundt i. 

Blir du rastløs av å sole deg, kan du spille volleyball eller teste vannaktiviteter som SUP (padling med én åre, stående på et surfebrett). Ta et kurs med SoBe Surf, eller ta en kveldstur med Miami Beach Paddleboard, hvor du padler på brett som er utstyrt med LED-lamper som lyser opp vannet rundt deg. Vil du lenger ut på havet, kan du leie en bil og dra til Key Largo (en times kjøretur fra sentrum), hvor du kan bli med selskapet Sundiver ut på snorkletur for å se korallrev og tropiske fisker på nært hold. 

Tips!

En av de smidigste måtene å utforske Miami Beach på, er ved å leie en sykkel. Bysykkelsystemet Citi Bike er utbredt, rimelig og enkelt!

The Palms Beach And Hut Foto The Palms Hotel Spa

Like utenfor den frodige hagen til The Palms Hotel & Spa ligger harmoniske Mid-Beach og skinner i all sin prakt. Foto: The Palms Hotel & Spa

KUNST OG KULLINARISKE FRISTELSER I WYNWOOD

En annen ting du ikke må gå glipp av, er den særegne bydelen Wynwood, like nord for Downtown. Det som tidligere var et forsømt nabolag, er nå en hipp turistmagnet fylt med graffitimalte vegger, over 70 gallerier og museer, små butikker, og spisesteder som får tennene til å bade i vann. Sjekk ut utendørsgalleriet Wynwood Walls, hvor du kan betrakte gatekunst fra femti kunstnere helt gratis imens du nyter en ferskpresset juice fra Jugo Fresh, og titt innom butikker som FrangiPani, Boho Hunter og Lotus House Thrift.

Gjør deg selv en tjeneste og heng i Wynwood så lenge at du blir sulten. Det er nemlig her du finner noen av byens beste restauranter, så ganen din kommer til å takke deg hvis den får smake tapasen på Wynwood Kitchen & Bar, de peruanske og japanske delikatessene på SuViche (Miamis første pisco-bar), surdeigssandvichene på Zak the Baker, de utsøkte rettene på populære Alter (som i fjor ble kåret til Miamis beste restaurant), de latinske fristelsene på Jimmy’z Kitchen, eller den eksemplariske tacoen på Coyo Taco. Sistnevnte serverer dessuten frozen margaritas og supergod esquites (meksikansk salat, bestående av mais, ost, rømme, lime og krydder), og har et hemmelig utested med dunkel belysning og pumpende klubbmusikk vegg i vegg. 

Tips!

Drar du til Wynwood den andre lørdagen i måneden, er det ekstra mye liv og røre. Da arrangeres nemlig Wynwood Art Walk, med massevis av happenings og tusenvis av besøkende. 

Wynwood Foto Ask Frederik Berg North Shore Ocean Surf Building Exterior Angle Photo Courtesy Of Gmcvb

De pastellfargede Art Deco-bygningene langs Ocean Drive og de graffitimalte fasadene i Wynwood gjør bybildet i Miami til et syn for såre øyne, imens tacosalaten på Coyo Taco tilfredsstiller ganen til fulle. Foto venstre: Ask Frederik Berg Foto høyre: Photo courtesy of GMCVB, miamiandthebeaches.com

Her bor du bra

The Palms Hotel & Spa: Luksushotell rett på Mid-Beach, med flotte rom utstyrt med herlige senger, bassengområde, spa, barer og restauranter. Her bor du i en skjermet oase, samtidig som South Beachs pulserende liv bare er en spasertur unna.
3025 Collins Ave / thepalmshotel.com

The Vagabond Hotel: Renovert motell fra 50-tallet i funkisstil som nå er blitt boutiquehotell. Her bor du i up-and-coming-området MiMo på Upper Eastside, på koselige rom med original innredning, og med tilgang til en restaurant som serverer trendy småretter og et fint bassengområde med bar.
7301 Biscayne Blvd / thevagabondhotel.com

Circa 39: Nyrenovert og koselig boutiquehotell sentralt på Miami Beach. Her har du Mid-Beach rett over gata (solsenger inngår), fargerike rom, bar som frister med friske drinker og kjøkken med comfort food og uteservering. Pluss for god service! 3900 Collins Ave / circa39.com

PÅFYLL

Å lade opp og fylle på er gjerne hovedpoengene med å reise på ferie, og i Miami finnes det mange muligheter til å gjøre begge deler. Når det gjelder oppladningsbiten får du samlet mye energi ved å ligge langstrakt på stranda, men det er også andre måter å finne roen på: Yoga er en stor greie her, og du trenger ikke å være medlem på et treningssenter for å koble av med solhilsen og sideplanke. I Bayfront Park i Downtown arrangeres det jevnlig gratis yogaklasser (sjekk eventkalenderen på bayfrontparkmiami.com), og på South Beach, ved Ocean Drives 3rd Street, trenes det yoga to ganger daglig, som du kan være med på ved å donere valgfritt beløp (3rdstreetbeachyoga.com). Og hver onsdag kveld kan du ta med deg noe snacks og slenge deg ned på et pledd i Soundscape Park, hvor det vises filmer på et digert lerret – helt gratis. Enda mer avslappende får du det hvis du booker deg en behandling på The Palms Spa AVEDA på Mid-Beach. Her kan du blant annet få en helt nydelig massasje ute i en stråhytte til lyden av fuglekvitter og bølgeskvulp.

Når du har ladet opp og er klar for å fylle på, tilfredsstiller Miami på både kultur-, shopping- og matfronten. For kulturelt påfyll bør du som sagt ta turen til Wynwood, før du sjekker ut et av byens mange museer, og først og fremst Pérez Art Museum (1103 Biscayne Blvd), som byr på moderne samtidskunst i et spektakulært lokale. Er det derimot kofferten du vil fylle opp, kan du glede deg over at Miami er et shoppingmekka hvor du kan boltre deg i alt fra luksusmerker til vintage. Det mest behagelige stedet å shoppe er i Lincoln Road ved South Beach, hvor kjente butikker som Victoria’s Secret, AllSaints, Apple og Forever 21 ligger som perler på en snor og holder åpent helt til kl. 23.00 hver eneste dag. Dessuten finner du flere spennende butikker i de nærliggende gatene Collins Avenue og Washington Avenue. Har du mye å rutte med, bør du ta turen til Design District, hvor du finner eksklusive butikker som Prada, Celiné og Christian Louboutin, imens sparegriser kan gjøre kupp på det gigantiske outletsenteret Dolphin Mall. Vintagefantaster bør sikte seg inn på Wynwood, men også sjekke ut MiMo-distriktet og North Miami med butikker som Goodwill og Red White & Blue Thrift Store.

Tips!

Er du i MiMo-distriktet? Sjekk ut tapas- og vinbaren BarMeli, gastropuben Loba, den italienske restauranten NiDo Caffe, cocktailbaren The Anderson og den lille thairestauranten Cake Thai Kitchen.

Vagabond Hotel Foto Ask Frederik Berg

The Vagabond Hotel er det mest sjarmerende og genuine overnattingstilbudet i MiMo-distriktet. Her bor du på kule rom og har tilgang til bassengområde med bar og en trendy restaurant. Foto: Ask Frederik Berg

SMAKENE DU IKKE VIL GÅ GLIPP AV

Hva gjelder påfyll, er mat og drikke utvilsomt det viktigste, og jeg tror aldri jeg har vært et sted med så mye god mat som i Miami. Matscenen brer seg også utenfor Wynwood, og før du reiser hjem bør du ha smakt en viss pizza, en viss burger, og en viss cheviche – og du bør ha fråtset i flere meksikanske måltider.

Byens beste pizza spiser du på Lucali – en restaurant med deilig vin, rustikk innredning og luftige lokaler i det oppblomstrende området Sunset Harbour. Burger & Beer Joint (som du finner både i Sunset Harbour og på South Beach) serverer rimelige og saftige giga-burgere, og tipser om hvilken av husets 75 ølsorter som passer best til akkurat din bestilling. Det finnes et flust av restauranter i Miami som serverer chevice (rå fisk marinert i sitrus), men den aller beste får du på OLA – en latinamerikansk restaurant ved South Beach, med romantisk uteservering, super service og farlig gode drinker.

Det er mange veier til Mexico i Miami, med nevnte Coyo i Wynwood som en klar favoritt, men også South Beach har flere steder som er helt rå på meksikanske smaker: Bodega (som serverer taco og meksikanske småretter fra en food truck i et kult lokale), Taquiza (som byr på vellaget taco fra et hull i veggen), og My Cheviche (som til tross for navnet ikke er best på cheviche, men på taco og burritos).

Hvis du ikke føler deg ferdig etter at maten er fordøyd, er det ingen grunn til å fortvile. Miami har nemlig et myldrende uteliv, bestående av fancy klubber med celebre gjester (som LIV), og hemmelige, trendy barer uten navn (blant annet vegg i vegg med Coyo og Bodega). Men det aller deiligste stedet å tilbringe en varm kveld i Miami, er på det som må være verdens fineste bakgårdsbar; The Broken Shaker. Her mikser kompetente bartendere drinker på egendyrkede blomster og urter i den frodige hagen til Freehand Miami ved Mid-Beach, imens fengende jazz- og poptoner strømmer ut av stereoen.

Og det er når du sitter her, henslengt i en stol eller på en solseng, omgitt av et turkist basseng og lyslenker i trærne, imens stjernene og et og annet fly blinker over hodet på deg, at du kommer til å tenke at dette øyeblikket alene er verdt turen til Miami. 

Til Miami direkte fra OSL

Fire ukentlige avganger til Miami International Airport (MIA) med SAS (10 t.).

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: