«Alt er litt skeivt og rart»

Tekst: Linn Isaksen Foto: Johanna Siring 2. november 2015

Når designer Maria Skappel Holzweiler pynter til jul, finnes det ikke noe system. Juletradisjonene er hun derimot nøye på.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Det regner sidelengst. Havbrynet er grått og omtåket, og på Lysaker Brygge i Bærum vrenger både paraply og ansiktsuttrykk seg for dem som har våget seg ut i dette været.
Inne i bryggelokalene til Holzweiler er det derimot lunt og lyst. Reoler og stativ med skjerf og store strikkegensere og langstrakte frodige planter fyller det store rommet, og midt blant dem står hun som tilfører lokalet aller mest varme; designer Maria Skappel Holzweiler (29).

– Jeg starter dagen med en kaffe og litt skravling, før jeg burer meg inne på kontoret mitt og stort sett holder meg der resten av dagen. Arbeidstiden min er effektiv og hellig, smiler Maria, og tørker bort en regndråpe fra panna.

Siden Marias ektemann Andreas og søsteren hans startet Holzweiler Agency, har det skjedd mye. I 2012 lanserte de den første kolleksjonen med luksusskjerf, og i 2014 sin egen kleslinje, Holzweiler Items, som nå er tilgjenglig i butikker over hele verden – blant annet i motebutikkene på Oslo Lufthavn.

​Maria Skappel Holzweiler (29)

Designer hos Holzweiler, som drives av ektemannen Andreas Holzweiler og svigersøster Susanne Holzweiler. Bor med Andreas og døtrene Sophia (5) og Lieben (3) på Ekeberg i Oslo, og er datter av programleder Dorthe Skappel. Sammen med lillesøsteren Marthe (24) driver hun Skappelgenseren.no, hvor de selger strikkekitt- og oppskrifter. Blogger om blant annet hverdagsliv, mote og reise på Mariaskappel.no. Instagram: @mariaskappelholzweiler

– Holzweiler er hjertebarnet vårt, og jeg og Andreas har en felles lidenskap og forståelse for det vi gjør. Heldigvis betyr ikke det at vi sitter oppå hverandre til enhver tid. Det kan gå en hel dag uten at jeg ser han på jobb, selv om vi befinner oss i samme hus. Samtidig vet jeg at jeg alltid kan finne Andreas og krype inn i de trygge armene hans hvis jeg har en dårlig dag og trenger en klem. Det er deilig!

bilder i artikkel

– Jeg er opptatt av gjenbruk, og i Holzweiler kommer alltid kvalitet og passform først. Vi ønsker at folk skal investere i kvalitetsprodukter som man vil bruke igjen og igjen. Jeg er også ambassadør for plattformen Trendsales, hvor jeg selger klær som vi har vokst fra eller ikke bruker lenger. Jentene vokser jo så fort og rekker ikke å slite ut klær før de blir for små, så da er det fint at andre kan få glede av plaggene etterpå.

Strikkeglede og stearinlys

Mange kjenner Maria som datter av programleder Dorthe Skappel og representant for Skappelgenseren. – En romslig genser av mykt garn som mamma Dorthe strikket i 2012, og som ble en farsott da Maria la ut strikkeoppskriften på bloggen sin. Hele landet ville plutselig tulle seg inn i en tilsvarende genser.

– Vi har strikket, sydd og heklet siden vi var små, og det er gøy at flere har fått øynene opp for noe som jeg selv har hatt så mye glede av. Et av mine fineste barndomsminner fra julen, er da jeg ga mamma og pappa en lue jeg hadde heklet selv. De ble så glade, og jeg så stolt! Den var enorm, og ikke spesielt fin, men pappa brukte den masse. Nå har den eldste datteren min på fem år også begynt å strikke, så nå er det blitt en koselig mor og datter-greie som vi gjør sammen, forteller hun.

Favorittreisemål på vinterstid

Thailand. Både vi og barna elsker å være der – og thailenderne elsker barn. Vi opplever det som trygt og godt og setter stor pris på den fantastiske maten, det fine været, kulturen og de spennende opplevelsene.

For Maria handler julen om å være sammen med familien. Om å samles rundt middagsbordet i lun stemning med masse stearinlys og fyr på peisen. Om å lage karameller med døtrene som pakkes inn i silkepapir og senere blir julegaver.

– Vi lager mye julegaver og julepynt. Det finnes ikke noe system i hvordan vi pynter, så alt er litt skeivt og rart, og det synes jeg er koselig.

Det har hendt at Maria har valgt å reise bort i julen, men hun liker aller best å tilbringe høytiden hjemme i Norge. I år skal julen feires med Andreas sin familie, antakelig på hytta i Eggedal.

– Julefeiring på fjellet er det aller beste som finnes! Da handler julen plutselig om uteaktiviteter som skiturer, aking, snøhulebygging og grilling av pølser på bålet, i tillegg til all julehyggen innendørs. Et fint minne jeg har fra barndommen er at vi alltid fikk nattkjoler av bestemoren vår som vi tok på oss rett etter middagen. Nattkjole og tøfler er det beste juleantrekket!

Marias bestemor var engelsk, og tradisjonen med å spise kalkun på britisk vis på julaften, har hun tatt med seg videre.

– I tillegg har vi innført grøt til lunsj på julaften, forteller hun.

​Reiser på jobbturer til

Kina to ganger i året, i tillegg til Italia, Portugal, Paris og København ved jevne mellomrom for å følge opp produksjonen, ta kampanjebilder og gjøre research.

bilder i artikkel2

Designer Maria elsker store ullgensere, og bruker dem over et hvert antrekk om vinteren.

– Aller helst til smale, sorte jeans og ullsokker eller Uggs på beina, sier hun.

Familien først

Det er liten tvil om at Maria setter familien høyt, og hun innrømmer at det kan være en utfordring å balansere familieliv og karriere. At de på hjemmebane noen ganger må tvinge seg selv til å finne andre samtaleemner enn Holzweiler ved middagsbordet, og at arbeidsdagen i hektiske perioder fortsetter etter at jentene er i seng om kvelden. Men de har funnet noen løsninger som gjør det litt smidigere, forteller Maria.

​Flyturen jeg aldri glemmer

Da den yngste datteren min var liten og mannen min oppgraderte oss til business class på KLM så vi kunne ligge ved siden av hverandre i setet og sove hele veien hjem fra Thailand. Det var helt fantastisk!

– Et vanlig A4-liv er ikke forenelig med det vi driver med, så vi har løst det med at vi har en au pair som hjelper oss i hverdagen, også har vi god erfaring med matkasser levert på døren. Men vi har som regel at enten jeg eller Andreas henter og leverer i barnehagen, og prøver å ha mobilfri sone fra vi henter til vi legger barna om kvelden. Ettermiddagene og helgene er hellige. Da legges alt annet til side for å bare kunne være foreldre.

Til tross for at det innebærer at Maria ofte må takke nei til både bransjeevent og vennetreff, er hun storfornøyd med å ha stiftet familie såpass tidlig.

– Jeg er ekstremt glad for at vi fikk barn før vi startet med Holzweiler. Det er et fantastisk fint holdepunkt og sørger for at vi har beina godt plantet på jorda. Hadde jeg ikke hatt familie, hadde jeg jobbet døgnet rundt uten problemer, og det tror jeg hadde vært fryktelig usunt.

​På OSL

Går jeg alltid innom bokhandleren og kjøper meg Moleskin, penn og blyant så jeg kan skisse, drodle og klippe ut bilder for å få inspirasjon på turen.

Del denne artikkelen:

Pinterest

Følg Oslo Lufthavn: